Hlavní navigace

Nokia chce budovat datová centra pro mobilní operátory

2. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Plány mobilních operátorů virtualizovat sítě přiživují konkurenční boj mezi dodavateli cloudové infrastruktury. Nokia v nabídce datových center operátorům spatřuje pro sebe novou příležitost - chce jim pomáhat zavádět nové služby a snižovat náklady a nabízí novou řadu serverů, přepínačů a datových úložišť pro virtualizaci sítí.

Podniky již běžně využívají virtualizaci a cloudovou IT infrastrukturu. Telekomunikační operátoři se nyní chystají na totéž. Dodavatelé zařízení jako Nokia operátorům nabízí hardware a software k poskytování telefonních, textových a datových služeb ve virtualizované podobě.

Telekomunikační operátoři zahájili přechod od dedikovaného, proprietárního vybavení k virtualizovanému hardwaru. Skupina společností, v níž nechybí AT&T, Verizon, China Mobile, Orange nebo Deutsche Telekom navrhla a koncept nazývaný NFV (virtualizace síťových funkcí), který v současné době prochází standardizačním řízením u Evropského institutu pro normalizaci v telekomunikacích (ETSI).

Cílem ETSI je pomáhat operátorům budovat flexibilnější sítě, které dokáží dynamicky reagovat na provoz a služby, které v nich probíhají.

Nokia doufá, že získá podíl na tomto trhu se svým datacentrovým řešením AirFrame, které sestává z hotových racků naplněných servery, přepínači a úložišti, připravených na provoz virtualizovaných služeb. Servery vyvinula Nokia vlastními silami a nechává je vyrábět partnerskými společnostmi.

Největší konkurenti Nokie, mezi jinými Ericsson a Huawei Technologies, již operátorům zařízení pro datová centra nabízí. Dodavatelé podnikových serverů a virtualizačních řešení jako Dell, Hewlett-Packard, VMware nebo Red Hat také plánují z NFV profitovat díky prodeji na telekomunikačním trhu.

příloha_ovladnete_sva_data

Nokia se hodlá odlišit nabídkou sadou akceleračních karet, které zvýší výkon přesunem náročných síťových úloh – například šifrování – na jiné zdroje.

V dubnu Nokia oznámila plány na převzetí konkurenční společnosti Alcatel-Lucent, která již má vlastní plány pro NFV. Nokia také přebírá společnost Eden Rock, která se specializuje na samoorganizující se sítě (SON), pro něž je provoz na NFV systémech přínosem.

Byl pro vás článek přínosný?