Hlavní navigace

Nová edice Windows 10 Pro odhaluje nekonzistentnost Microsoftu

21. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Nejnovější verze Windows 10 cílí na pracovní stanice a nabízí podporu až čtyř procesorů, odolného souborového systému (Resilient File System) a paměti NVDIMM-N. K dispozici má být někdy v září.

„Windows 10 Pro [pro pracovní stanice] je navržen tak, aby splňoval potřeby našich pokročilých uživatelů nasazujících své pracovní stanice v náročných a scénářích důležitých pro úspěch mise,“ napsal v podnikovém blogu Microsoftu jeho manažer v divizi Windows a zařízení Klaus Diaconu.

Jeden analytik k tomu řekl, že nové Windows 10 nějaké zákazníky přilákají, ale půjde o „velice specifický produkt“. A diví se, proč Microsoft do řady přidává další SKU, když tak dlouho omílá potřebu toho, aby jeho zákazníci odešli od Windows 7 a dokonce i Windows 8.1, že už je každý na desítkách.

„Chtějí snížit počet verzí a zároveň rozšiřují počet edicí. To si odporuje,“ říká Michael Cherry z Directions on Microsoft. Podle něj dále zůstávají nezodpovězené některé otázky, od podrobností o cenách a licencích po možnosti upgradu a servisní kanály.

Microsoft Windows 10 Pro for Workstations vydal poměrně potichu a propagaci omezil na jediný blogový příspěvek řadového manažera. To je v ostrém kontrastu s uvedením Windows 10 S počátkem května, které si vysloužilo prezentaci nejvyššího šéfa divize Windows, Terryho Myersona.

Ačkoliv Microsoft nový systém označuje jako „Pro“ – což by naznačovalo SKU podnikové úrovně, prodávané v maloobchodě samostatně nebo předinstalované na nových systémech – propaguje společnost nové funkce jako funkce ve stylu Windows Server, když říká, že „[systém] přichází s jedinečnou podporou PC hardwaru serverové úrovně“.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak již bylo řečeno, podporuje nová verze systému až čtyři procesory (maximum u Pro jsou dva), a to včetně čipů podnikové úrovně, třeba řad Intel Xeon a AMD Opteron, a až 6 TB na úložišti (Pro podporuje stále úžasné 2 TB). Důležitá je také podpora odolného souborového systému ReFS, který je charakteristický svou vysokou odolností vůči ztrátě a poškození dat.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?