Hlavní navigace

Projekt Google Glass není mrtvý, ale asi potřebuje restart

25. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © NinaMalyna - Fotolia.com
Navzdory spekulacím o ukončení projektu Glass pracuje společnost Google stále na vývoji svých inteligentních brýlí. Podle ředitele Erica Schmidta se jedná o velkou platformu zásadního významu. Projekt však potřebuje nové impulsy.

Google v lednu přestal prvotní verzi brýlí Glass prodávat a ukončil program Explorer, jehož prostřednictvím si lidé brýle pořizovali. Celý projekt byl přesunut z výzkumné laboratoře Googlu do samostatné divize. Její strategické vedení svěřil Tonymu Fadellovi, který je odpovědný za projekt inteligentní domácnosti s názvem Nest (hnízdo).

Na základě těchto změn se vyrojily spekulace, že Google chce s projektem Glass skoncovat, protože u zákazníků neuspěl. Výrobce tehdy naznačoval, že ve firemním prostředí se inteligentní brýle  uchytily a že budoucí verze mohou být cílené na podnikovou klientelu.

Eric Schmidt tvrdí, že Google je ochotný riskovat a že úpravy projektu Glass v žádném případě neznamenají jeho konec. Cílem svěření jeho vedení do rukou T. Fadella je podle jeho slov příprava brýlí pro spotřební trh. Glass je dlouhodobý projekt, který  Schmidt připodobňuje k projektu autonomního vozidla. „Vyvinout něco takového trvá,“ říká Schmidt.

příloha_ovladnete_sva_data

Glass, což je v podstatě počítač připevněný na obroučkách brýlí, uživatele nezaujal kvůli přemrštěné ceně (v přepočtu okolo 35000 Kč), neelegantní design a možnost tajně nahrávat video a fotografovat. V některých oborech všaak inteligentní brýle nalezly uplatnění, například ve zdravotnictvím, kde si s jejich pomocí lékaři mohou okamžitě vyhledat informace o pacientovi.

Finanční ředitel společnosti Google, Patrick Pichette, rovněž potvrdil, že projekt Glass není mrtvý. Při telekonferenci s investory uvedl, že je tento projekt nadějný, avšak potřebuje „restart“. Google takto postupuje u produktů, které mají potenciál, avšak nenaplní stanovené cíle.

Byl pro vás článek přínosný?