Hlavní navigace

Revoluce v architektuře osobních počítačů: nové typy RAM zásadně změní vaše PC

13. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Anthony Sacco - Fotolia.com
Operační paměti typu MRAM a RRAM přestávají být okrajovou záležitostí a během několika let mohou přinést zásadní změny v architektuře osobních počítačů. Nové paměťové obvody totiž stírají hranici mezi operační pamětí a úložištěm dat a umožní mimo jiné stejnou schopnost okamžitého zapnutí jakou známe u dnešních tabletů, avšak nabídnou mnohem vyšší výkon.

Dnes běžné paměťové čipy typu DRAM ukládají jedničky a nuly pomocí elektrického náboje v jednotlivých paměťových buňkách, avšak magnetorezistivní RAM (MRAM) využívá magnetismus. Rezistivní RAM (RRAM) je založená na sendviči ze dvou materiálů, kde prostřední vrstva má jiný elektrický odpor než vrstvy vnější. Zatímco obsah paměti typu DRAM zmizí po přerušení napájení, paměti MRAM a RRAM si svůj obsah uchovají a po opětovném zapnutí jsou připravené k práci přesně ve stavu, v jakém skončily. Totéž sice nabízí dnešní paměti typu Flash běžně používané v tabletech, ale nové technologie je výrazně předčí výkonem.

Řada významných výrobců počítačových pamětí, mezi jinými Renesas, Hitachi nebo Micron Technology, začíná na nové technologie přecházet. Na obou však bude ještě nutné pracovat, než budou moci zcela nahradit DRAM. Dalším důležitým faktorem je cena, která bude muset klesnout.

Analytici očekávají velký zájem o nové počítačové architektury, v nichž se snoubí operační paměť a datové úložiště. Paměť RRAM by měla nabídnout 20x rychlejší zápis, 20x menší spotřebu a 10x větší trvanlivost než flash paměti typu NAND.

Trvalá operační paměť však paradoxně způsobí nejméně jeden vážný problém – v dnešní době jsou uživatelé zvyklí v případě pádu, zamrznutí a jiných potíží počítač restartovat, čímž se problém – obvykle chyba v operační paměti – vyřeší. S trvanlivou operační pamětí to nebude možné a výrobci hardwaru a softwaru budou muset hledat cesty, jak zvýšit spolehlivost svých produktů.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Nové typy pamětí RAM by mohly revolučním způsobem ovlivnit PC
Technologie MRAM a RRAM začínají vystrkovat růžky a mohou změnit tvář PC již během několika let.
→ HyperX představuje paměti DDR4
HyperX, divize společnosti Kingston Technology Company, předvedla demonstrační verzi nové generace pamětí HyperX Predator DDR4. Na trhu budou k dispozici již v září 2014.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?