Hlavní navigace

Spotřebitelé v USA žalují Microsoft, upgrade jim prý "zničil PC"

29. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Tři lidé z amerického státu Illinois minulý týden zažalovali Microsoft. Tvrdí, že bezplatný upgrade na Windows 10, které si nainstalovali na svá PC, způsobil „ztrátu dat a poškození jejich počítačů.“

Právníci této trojice požádali ve čtvrtek federální soud, aby případu přiřknul status hromadné žaloby, což by umožnilo připojení více Američanů k soudnímu sporu.

„Mnoho spotřebitelů zaznamenalo poškození svých pevných disků kvůli instalaci Windows 10,“ uvádí se ve stížnosti. „Mnoha spotřebitelům byl po této instalaci Windows 10 znefunkčněn jejich dosavadní software a data.“

Všichni tři stěžující prohlašují, že po akceptaci bezplatného upgradu na Windows 10 – v rámci roční akce mezi lety 2015 a 2016 – byla zničena některá data na jejich PC s Windows. Jedna žena konkrétně uvádí, že si musela koupit nový osobní počítač poté, co byl ten, který aktualizovala na Windows 10, nenávratně poškozen.

Howard Goldberg ze čtvrti severně od Chicaga měl s upgradem na Windows 10 obzvláště velké problémy. „Po třech pokusech o stažení Windows 10, z nichž každá zabrala jeho počítač na dlouhé časové údobí, byl Goldbergův počítač poškozen a Windows 10 vlastně ani nebyl stažen ani funkční,“ píše se ve stížnosti. „Goldberg ohledně problémů kontaktoval Microsoft, a bylo mu řečeno, že jeho počítač už není v záruce, a že za asistenci při řešení problémů bude muset zaplatit.“ Goldberg si nakonec zaplatil někoho, kdo mu počítač znovu zprovoznil.

„Věříme tomu, že tvrzení stěžujících jsou neopodstatněná,“ řekl mluvčí Microsoftu ve vyjádření. Microsoft taktéž zdůraznil, že „zákazníci měli možnost neupgradovat na Windows 10“ a dodal, že uživatelé mohli kontaktovat také bezplatnou technickou podporu společnosti.

Nejde o první podobný případ. V červenci tři muži z Floridy tvrdili, že je společnost „přinutila“ upgradovat na Windows 10 a že „neúmyslný“ upgrade poškodil jejich PC. Tento případ byl v únoru zamítnut.

příloha_ovladnete_sva_data

Taktéž v roce 2016 vzala žena z Kalifornie Microsoft k nižší soudní instanci, kde jí bylo přiklepnuto 10 tisíc dolarů poté, co přesvědčila soudce, že jí neautorizovaný upgrade na Windows 10 vážně poškodil její pracovní PC.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?