Hlavní navigace

Technologický stav datových center v ČR [infografika]

3. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kubais - Fotolia.com
Jaký je stav stav technologií datových center v České republice? Jen v loňském roce se jich na zelené louce otevřelo hned několik, jiná byla modernizována, a v letošním roce přibydou další nové projekty.

Česká datová centra vznikají jak pro hostingové služby, tak pro využití firemními zákazníky, kteří provozují rozsáhlé informační systémy, cloudové služby a aplikace. V průměru vznikne v ČR každý rok jedno datové centrum s plochou nad 250 m2. Kromě toho vzniká řada menších technologických prostor, ať již rekonstrukcí a rozšířením stávajících, nebo vytvořením úplně nových. Svou roli přitom hraje využívání evropských dotací a také potřeba provozovatelů modernizovat a rozšiřovat kapacity pro provoz ICT technologií. Nároky IT na výkon infrastruktury neustále rostou a rozvíjí se nové služby a aplikace, především hybridní cloud. Bez pružného a rychlého IT se neobejde prakticky žádný obor podnikání.

Rostoucí výkon IT vyžaduje spolehlivé napájení a chlazení. Nejčastěji je proto vybírán klasický přímý výpar a roste také podíl free-coolingu (vodního chlazení), a to zejména v souvislosti s požadavky na vyšší efektivitu a snížení ekologické zátěže způsobené provozem datových center. „Dostupnost a napájení podle kategorií TIER nejčastěji připadá na základní stupeň, především u malých serveroven. U hostingových a velkých firemních center i z důvodu bezpečnosti a bezvýpadkového provozu doporučujeme technologie splňující kategorii TIER III a IV,“ řekl Petr Ding, technický ředitel společnosti Altron.

Z geografického hlediska není překvapením, že největší datová centra jsou umístěna v Praze, kde sídlí řada firem potřebujících zpracovávat a uchovávat svá data. Při zahrnutí dat z firemních i hostingových datových center lze odvodit, že největší vytížení zaznamenávají datová centra v Praze, Brně a dalších větších městech ČR, v nichž se soustředí i investice spolufinancované z EU fondů. Datová centra se tak staví na zelené louce nebo rekonstrukcí stávajících prostor mimo hlavní zájem zákazníků. Růst využití v malých městech je tak pozvolnější než ve velkých městech.

Stav datových center
Technologický stav datových center
(kliknutím se zobrazí větší obrázek)
Zdroj: Altron

Pět technologických trendů datových center v ČR:

příloha_ovladnete_sva_data

1. Datová centra jsou soustředěna především v Praze (62 %)
2. Ročně přibyde nejvíce serveroven (od 20 do 40)
3. Pro chlazení se nejčastěji využívá přímý výpar (DX - Direct Expansion)
4. Průměrný výkon datového centra je do 250 KW (až 85 % datových center)
5. Datová centra nejčastěji dosahují standardu TIER I (60 % všech datových center)

Zdroj: Altron

Byl pro vás článek přínosný?