Hlavní navigace

V Ostravě se otevřela nová budová Národního superpočítačového centra

26. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: VŠB-TU Ostrava (vizualizace)
V univerzitním areálu v Ostravě-Porubě se dnes otevřela budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations, které má být plně dokončeno v roce 2015. Již nyní zaměstnává 190 pracovníků z plánovaných 200.

V areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) se 26.8.2014 slavnostně otevřela budova nového Národního superpočítačového centra IT4innovations o rozloze 9200 čtverečních metrů užitné plochy. V budově za téměř 200 milionů korun bude od roku 2015 fungovat superpočítač, který má patřit mezi 100 nejvýkonnějších strojů na světě.

Do nové budovy se nejprve přestěhuje tzv. malý cluster - superpočítač Anselm. Ten byl zprovozněn loni a dosud byl provozován v provizorních kontejnerech v areálu univerzity. Po dokončení kompletní počítačové technologie vzroste výpočetní kapacita centra více než desetkrát. Při návrhu budovy se počítalo i s tím, že prostory budou vytápěny odpadním teplem z chlazení IT technologií.

Ostrava se tak stává součástí sítě největších superpočítačových center, kterých je v Evropě řádově okolo dvaceti. Vedle provozování superpočítače je Národní superpočítačové centrum IT4Innovations také nositelem excelentního výzkumu v oblasti IT, konkrétně v oblasti tzv. High Performance Computing a zabudovaných systémů. Výzkum realizuje společně pět subjektů: vedle VŠB-TU Ostrava také Ostravská univerzita v Ostravě, Slezská univerzita v Opavě, Vysoké učení technické v Brně a Ústav geoniky Akademie věd ČR.

IT4Innovations je dále součástí prestižního partnerství evropských superpočítačových center sdružených iniciativou PRACE. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations vzniklo převážně díky financím z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Výzkum a výzkum pro inovace. Výše dotace činí přibližně 1,8 miliardy. korun. V superpočítačovém centru bude pracovat 200 lidí.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Ostravský superpočítač bude analyzovat akcie a hledat lék na rakovinu
Součástí nově zřízeného centra excelence IT4Innovations v Ostravě, ve kterém bude jeden z největších superpočítačů v Evropě, je také jeho divize na Ostravské univerzitě.
→ V Ostravě začala stavba superpočítačového centra IT4Innovations
V Ostravě byla dnes symbolicky zahájena stavba tuzemského centra špičkových IT technologií.

G+

Byl pro vás článek přínosný?