Hlavní navigace

Vědci vyvinuli paměťové čipy ukládající a zpracovávající data

19. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Počítačoví vědci v Singapuru a Německu spolupracovali na tvorbě odolných čipů typu RAM, které nejenže ukládají data, ale mohou sloužit také jako počítačový procesor.

Průlomové řešení využívá nejmodernější paměťové čipy známé jako ReRAM a může vést k mnohem rychlejším a tenčím mobilním zařízením. Dnešní počítače musejí přenášet data z paměťového úložiště do jednotky procesoru kvůli výpočtům, což se neobejde bez zpomalení výkonu, ale ani bez většího množství energie.

„Je to jako mít s někým dlouhou konverzaci skrze maličký překladač, což je časově náročný a nesnadný proces,“ říká Anupam Chattopadhyay, asistent na Nanyangské technologické univerzitě (NTU) v Singapuru. „Nyní jsme schopni zvýšit kapacitu tohoto překladače, aby mohl efektivněji zpracovávat data.“

Zatímco nový obvod šetří čas a energii tím, že eliminuje přenosy dat mezi odděleným úložištěm a procesory, může zároveň posílit rychlost procesorů v noteboocích a mobilních zařízeních, a to minimálně dvakrát.

Díky tomu, že paměťové čipy jsou „donuceny“ provádět výpočetní úlohy, může být ušetřen prostor vynecháním procesoru, což může vést k tenčí, menší a lehčí elektronice. Tento objev by taktéž mohl vést k novým designovým možnostem spotřební elektroniky a nositelných technologií.

Badatelé z NTU spolupracovali na tvorbě nových čipů s experty z německé univerzity RWTH Aachen a organizace Forschungzentrum Juelich. Jejich průzkum byl publikován ve vědeckém časopise Scientific Reports.

ReRAM, známý také jako memristor, pochází od globálních výrobců čipů, jako je SanDisk nebo Panasonic. Čipy ReRAM jsou jedněmi z nejrychlejších pamětí na trhu a v současné době jsou již komerčně dostupné pro účely internetu věcí. V roce 2015 utvořily firmy HP a SanDisk partnerství za účelem společného vývoje „Paměti úrovně úložiště“ (SCM) ReRAM, která by mohla nahradit DRAM a byla by tisíckrát rychlejší než NAND flash.

příloha_ovladnete_sva_data

Před memristorem znali vědci jen tři základní obvodové prvky – rezistor, kapacitor a induktor. Memristor je tedy prvkem čtvrtým, který spotřebovává mnohem méně energie než předchozí technologie.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?