Hlavní navigace

Windows v číslech: Windows 7 se pořád drží

1. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
Také v říjnu byl nejpopulárnějším operačním systémem od Microsoftu Windows 7; ten byl nainstalován na 51,4 % všech strojů s Windows. Windows 10 pak běžely na 32,8 % počítačů s Windows.

Systém Windows 7 tedy sice meziměsíčně opět přišel o nějaké to procento uživatelů, ale stále se drží. Pokud bychom si ho personifikovali, mohli bychom ho charakterizovat jako hosta na večírku, který už skončil, všichni ostatní hosté odešli a hostitelé šli spát. A v této situaci si Windows 7 sedne, položí si nohy na konferenční stolek a mluví, aniž mu někdo naslouchá.

Podle společnosti Net Applications byl uživatelský podíl Windows 7 za říjen 46,6 %, což znamená meziměsíční pokles o šest desetin procentního bodu. Ve stejném období klesl jeho podíl na zařízeních s Windows na 51,4 %, a to o sedm desetin procentního bodu. (Jednotlivé verze systému Windows jsou aktuálně nainstalovány na 90,8 % všech počítačů, nikoliv 100 %, proto ten rozdíl v číslech; zbytek běží převážně na macOS nebo Linuxu.)

Pokračující oslabování uživatelského podílu Windows 7 – pět měsíců kontinuálního propadu – je dobrým znamením. Ne proto, že by byl tento systém nějaký špatný – mnozí z nás mu z různých důvodů stále dávají přednost před „desítkami“ – ale proto, že Microsoft mu již naplánoval odchod do důchodu, a to na 14. ledna 2020. Je otázkou, co se stane pak – přejdou uživatelé hromadně na Windows 10, nebo raději (opět z různých důvodů) dají přednost Linuxu či jiné alternativě?

Systém Windows 10 zaznamenal menší nárůst o 0,2 procentního bodu na 29,3 %. Když započítáme jen systémy Windows, pak tento podíl činil 32,8 %, což již bude téměř třetina. Té by měly desítky podle výpočtů Computerworldu na základě dat Net Applications dosáhnout v průběhu prosince.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: Computerworld.com

 

Byl pro vás článek přínosný?