Hlavní navigace

IQRF zóny pokryjí Českou republiku pro Internet věcí

31. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
IQRF konference v Praze se stala dějištěm významného posunu v realizaci chytrých měst, budov a IoT. Ve dnech 25. - 26. 5. 2016 se zde sešlo více než sto třicet odborníků z osmdesáti firem z celého světa. MICRORISC představil nový projekt IQRF.zone, který pokryje bezdrátovým signálem domácnosti, města, ale i nákupní centra nebo výrobní podniky České republiky a dalších států. Svou vizi IoT představily také významné společnosti jako O2, Microsoft, IBM nebo Intel.

IQRF zóny vznikají jako otevřená platforma, díky které si bude každý moci vybrat koncové zařízení, přístupovou bránu, cloud i uživatelské aplikace, které mu vyhovují. Je to flexibilní ekosystém založený na bezdrátové technologii IQRF, který se bude dynamicky a komunitně vyvíjet podle potřeb trhu. Jakýkoli výrobek s touto technologií se díky zónám bezdrátově připojí k internetu, bude moci komunikovat a být snadno využíván, od měření až po plnou automatizaci. „IQRF.zone kombinuje robustnost a spolehlivost IQMESH sítí s jednoduchostí a rychlostí obsluhy sítí typu hvězda. Technologii proto využijí všichni stávající výrobci zařízení s bezdrátovou komunikací IQRF bez nutnosti větších úprav. Koncovým zákazníkům přinese nová komunikační platforma především jednoduchost,“ vysvětluje Vladimír Šulc, jednatel společnosti MICRORISC. 

Společnosti O2 a O2 IT Services navazují svým řešením v oblastech Smart Homes a Smart Cities. Jsou garantem kvalitních služeb a spolehlivého pokrytí v celorepublikovém měřítku. „V technologii vidíme společně s ostatními členy IQRF Alliance velkou příležitost. Našim zákazníkům chceme přinést jednoduché, rychlé a flexibilní řešení, které jim pomůže s vybudováním chytrého bydlení,“ uvedl Jindřich Fremuth, ředitel divize Rezidentní zákazníci O2. „Vše navazuje na průmysl i chytrá města, která potřebují jednoduše sdílet nejrůznější typy dat,“ dodává Václav Provazník, jednatel a ředitel Komerční divize O2 IT Services. Města budou moci v rámci konceptu OpenData komunikovat informace o dopravní situaci, parkování nebo třeba kvalitě ovzduší.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost Microsoft na konferenci ukázala bleskové připojení bezdrátového čidla do cloudového řešení Azure. IBM realizovalo přímý přenos dat monitoringu ovzduší z dronu na cloud Bluemix. Intel společně s AAEON demonstrovaly připojení k síti IQRF z jejich internetové brány. tcp cloud přidal své řešení založené na otevřených technologiích OpenStack, Kubernetes, Docker či OpenContrail. Další společnosti a university od USA až po Indii pak předvedly své projekty a nové produkty, které mohou být prostřednictvím IQRF.zone propojeny.

„Představte si, že si chcete sami udělat chytrou domácnost. Levně, rychle a jednoduše. Koupíte si v běžném hypermarketu bezdrátově ovládané světlo a vypínač, které si propojíte a ovládáte pomocí vašeho mobilu? Tak to zatím, bohužel, nefunguje. Ale díky spolupráci členů IQRF Alliance v projektu IQRF.zone se toto stává realitou. Životní prostředí, doprava měst, automatizace výroby, inteligentní domácnosti, komfort života - to vše jsou oblasti, které lze zlepšit s využitím technologií, a k tomu chceme přispět,“ uzavírá Šimon Chudoba, jednatel IQRF Alliance, která konferenci organizovala.

Byl pro vás článek přínosný?