Hlavní navigace

Modernizuje se IT bodyshop?

19. 9. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: (c) Geralt - pixabay.com
Nedostatek IT specialistů je v celé Evropě i celosvětově. Jaké firmy nejvíc potřebují IT specialisty? Zřejmě to asi budou ty, které podnikají v oblasti ICT. Tyto organizace uskutečňují více a nových projektů, proto intenzivněji hledají nové spolupracovníky a častokrát mají také nedostatek IT specialistů.

Společnosti mimo oblast ICT podnikání hledají lidi zejména na HPP a trvalejší spolupráci, protože práce IT specialisty, kterého shánějí, má většinou dlouhodobý a strategičtější charakter. ICT firmy také hledají lidi na HPP, ale častokrát volí i cestu „bodyshopu“, asi by také raději chtěly IT specialistu na HPP, tak aby znalosti, které „bodyshoper“ během projektu získal, zůstaly „doma“.

Pod tíhou projektových termínů a nedostatku IT specialistů na trhu jsou však nuceni (nebo je to pro ně jednodušší) bodyshop využívat. Na trhu je totiž řada firem/agentur, jejichž jediným podnikatelským plánem a záměrem je generovat zisk z přeprodeje práce nezávislých IT profesionálů právě formou bodyshopu.
Bodyshop má řadu výhod, a to hlavně při zahajování a ukončování spolupráce. IT firmy tak můžou pružně reagovat na tržní vývoj. Nezávislí IT specialisté jsou také najímáni díky flexibilitě nebo všestrannosti a hlavně na zastupitelné a časově omezené role.

Pozoruhodný je ale způsob, jakým se nezávislí IT specialisté v dnešní době dostávají na projekty k IT firmám. Popírajíc moderní trendy, IT společnosti díky panujícím praktikám nakupují práci nezávislých IT specialistů za předražených podmínek.

Nezávislí IT specialisté se navzdory moderním trendům aktuálně k projektům dostávají prostřednictvím minimálně jednoho, ale častokrát i vícero prostředníků – „dodavatelů“. Nemají-li ovšem štěstí, případně osobní vazby a kontakty, které jim pomůžou k přímému kontraktu a navázání spolupráce.
Na českém trhu bohužel vládne nepřehledná džungle dodavatelských řetězců. Tato realita prodražuje práci nezávislých IT specialistů na IT projektech. Vzhledem k několika úrovním dodavatelů, kteří cenu nekoordinovaně navyšují, cena roste odhadem o cca 20 až 70 %.

Vysoká cena by se asi lépe akceptovala v případě, že by dodavatelské firmy nabízely výhradně své kmenové zaměstnance, jako tomu je u skutečných IT společností, které k dodávce lidí poskytují také reálné záruky.

Bodyshop dodavatelé se častokrát snaží působit dojmem IT firem, ale skutečnost je jiná. Nabízejí pouze volnou kapacitu nezávislých IT specialistů, které vyhledávají na volném trhu. Koncovému klientovi se následně zavážou k dodávce zdrojů, ale tuto kapacitu nevlastní, mají ji pouze nasmlouvanou. Dodavatelé se následně zavážou k zárukám, které v podstatě nemůžou splnit, nebo jen s velkými obtížemi.

V případě, že by se nezávislý IT specialista rozhodl kontrakt ukončit předčasně, měl by dodavatel takového nezávislého IT specialistu nahradit jiným. Dodavatel ale nemá své vlastní zdroje, aby tak mohl operativně učinit. Musí hledat v množině nezávislých IT specialistů na volném trhu a bývá to častokrát jen otázka štěstí, jestli se mu povede vyhledat nezávislého IT specialistu s podobným, nebo dokonce stejným profilem.

Kdo ví, jestli by byly IT firmy ochotny platit za zdroje prostřednictvím dodavatelů takovou cenu i v případě, že by věděli o všech rizikách. Není nic špatného vědomě zaplatit za garantované služby a přenést některá rizika na třetí stranu. Je to každého volba, a pokud to dává ekonomický smysl, proč ne. Ale utrácet za iluzi, to je velký luxus.

Vzhledem k provázanosti českého IT trhu se nezávislí IT specialisté častokrát bohužel neobejdou bez prostředníka, ale mohou se v tom ztratit, pokud je jejich množina vícečetná. Ano, na trhu je také i řada tuzemských a zahraničních webových služeb, které nabízejí práci nezávislým IT specialistům. Charakter a obsah zde poptávajících prací je však většinou krátkodobého charakteru, na pár hodin až dnů, případně s malým omezeným rozpočtem.

příloha_ovladnete_sva_data

Co je důvodem toho, že na v zahraničí zaběhnutých serverech jako Upwork, toptal, guru nebo twago nalezneme zaregistrovaných jen hrstku tuzemských nezávislých IT specialistů? Je to tím, že zde nehledají tuzemské firmy? Nebo u nás v podstatě neexistuje IT freelance trh, a proto není o služby (i lokální), kde dochází k přímému propojení nezávislých IT specialistů (freelancerů) s firmami, zájem? Co je toho skutečná příčina?

Autor je specialista HR pro IT.

Byl pro vás článek přínosný?