Hlavní navigace

Uplynulo 111 let od narození Chestera Carlsona...

13. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Xerox
... vynálezce principu xerografie. První elektrografický obraz vytvořil roku 1938.

Většina vytištěných dokumentů, se kterými se dnes setkáváme, je vytvořena s využitím inovativních metod Chestera Carlsona. Založil svůj nápad na tom, že některé materiály mění své elektrostatické vlastnosti, když jsou vystaveny světlu. První elektrografický obraz vytvořil roku 1938, než se odvážil postup přihlásit k patentovému řízení, uběhly další čtyři roky. Během nich pracoval na zdokonalování své metody, až byl jeho vynález nakonec uznán roku 1942 pod názvem „elektrická fotografie“. Později byl pojmenován slovem xerografie, pocházející z řeckých slov „suché psaní“ (xeros - suchý a graphein - psaní).

Chester Carlson pocházel z chudých poměrů a brzy musel začít pracovat, aby si vydělal na vzdělání. Odmala četl knihy předních vynálezců, jakým byl např. Thomas Alva Edison a byl fascinován vším kolem grafiky, tisku a reprografických technik. Není divu, že se při studiu nechal mimo jiné zaměstnat v tiskárně.

Po studiu Carlson začal pracovat jako asistent patentového právníka, kde musel zpracovávat velké množství dokumentů a vytvářet kopie textů, výkresů a obrázků. To bylo velmi časově náročné, a tak ve snaze usnadnit si práci při vyřizování patentových přihlášek, vytvořil roku 1938 ve své laboratoři první fotokopii. Svůj patent nabízel od roku 1939 do 1944 více než dvaceti společnostem, ale všude byl odmítnut.


První xerografický obraz vytvořil Carlson dne 22. 10. 1938

příloha_ovladnete_sva_data

Teprve roku 1947 se Carlson dohodnul se společností The Haloid Company na využití patentu, který umožnil konstrukci kopírek schopných vytvářet kopie na obyčejný papír a za několik sekund. O rok později společnost Haloid oznámila vývoj v oblasti xerografie a nechala si zaregistrovat obchodní značku Xerox. V roce 1958 Xerox představil model 914, který se následujících 10 let prodával po celém světě. Prakticky bez konkurence. Tuto tiskárnu dokonce časopis Fortune označil za nejúspěšnější americký produkt historie.

Chester Carlson navždy změnil způsob, jakým lidé pracují. Jeho vynález poskytl obyčejným lidem neobyčejný prostředek pro uchovávání a sdílení informací a umožnil tak téměř komukoliv snadný přístup k výměně myšlenek a nápadů. Carslon nezapomínal ani na pomoc potřebným a než zemřel, rozdal více než 100 milionů dolarů dobročinným organizacím. Zemřel v roce 1968 ve věku 62 let. V roce 1981 byl in memoriam uveden do americké Národní síně slávy vynálezců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku