Hlavní navigace

COS: Číňané vyvinuli nový mobilní operační systém na bázi linuxu

28. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: china-cos.com
COS (China Operating System) chce konkurovat Androidu, iOS i Windows Phone. Změní se rozložení sil?

Nový operační systém je určen především pro tablety, smartphony i jiná chytrá zařízení jako třeba Smart TV. Je založen na Linuxu a vznikl ve spolupráci Ústavu pro software Čínské akademie věd a společností Liantong Network Communications Technology. Poředevším ale má projekt podporu čínské vlády. V úvodním prohlášení při oznámení nového systému bylo zvláště zmíněno úsilí o bezpečnost, která by měla předčit Windows a především Android, který byl označen jako roztříštěný. COS je také v přímé opozici vůči iOS od Applu - nový čínský OS je totiž open source.

Řada komentátorů je skeptických ohledně budoucnosti nového produktu, ostatně se jedná už od druhý pokus v oblasti systémů pro mobilní telefony. Tím předchozím byl OPhone nebo-li Open Mobile System (OMS), který byl zveřejněn v roce 2009 a hned v roce následujícím jeho vývoj skončil. Jenže již není rok 2010 a dnes je zde mnohem širší technologická základna a popora hardwaru v linuxovém jádře. Připomneňme si, že i Android vychází z Linuxu, a důsledkem toho je, že zařízení určená pro Android budou mít podporu i v Linuxu.  Navíc od té doby situace pokročila a existuje několik jiných projektů pro OS pro mobilní zařízení na bázi Linuxu, a z těchto projektů může COS nejen čerpat inspiraci, ale v řadě případů také sdílet programový kód a aplikace. Proto není divu, že pro nový čínský operační systém je hned k dispozici údajně 100.000 mobilních aplikací - především díky podpoře technologií HTML5 a Java VM.  

Kdy nebo jestli se COS vůbec dostane do statistik globálně provozovaných systémů, nebo zda bude schován v marginální kolonce ostatní, to se ještě ukáže. V každém připadě má trochu jiné postavení než Andoid, iOS nebo mobilní Windows: je určen nejprve pro obrovský čínský trh, má již teď podporu několika velkých hardwarových výrobců a má podporu vlády. Jeho první kroky tak nemusí proběhnout v právě tržním prostředí, a to mu může dát podstatnou výhodu do začátku.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Ubuntu Phone OS dnes startuje, bude konkurencí pro iOS nebo Android?
Společnost Canonical spustla speciální verzi svého operačního systému Ubuntu, která bude určena speciálně pro tablety.
→ Jolla uvede na trh smartphony se systémem Sailfish
Trnitá cesta operačního systému MeeGo do produkční fáze bude završena koncem listopadu ve smartphonech firmy Jolla. Za pozornost stojí, že na Jolle bude předinstalován Yandex.Store místo Google Play.
→ Mozilla představila dva telefony s OS Firefox
Mozilla představila dva mobily založené na „webocentrické“ platformě operačního systému Firefox. Smartphony nesou název Keon a Peak.

G+

Byl pro vás článek přínosný?