Hlavní navigace

Google do svých Chromebooků přidává noční režim

25. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Fanoušci platformy Chrome OS na Redditu odhalili chystaný „noční režim“, který po aktivaci mění barevný odstín Chromebooků. Funkci se říká „Night Light“ (Noční světlo) a (zatím?) je k dispozici pouze v buildu Canary.

Uživatelé uvádějí, že funkce je v současné době relativně prostá. Kliknete na pravý roh panelu s připnutými aplikacemi (Chrome OS shelf) a když vyskočí panel nastavení, kliknete na ikonu Night Light v blízkosti tlačítka pro vypnutí.

Přidávání funkce nočního režimu do operačních systémů pro PC je v dnešní době trochu trendy. Předtím se uživatelé museli spoléhat na populární řešení třetích stran, například f.lux.

Apple funkcionalitu nočního světla přidal do svých Maců počátkem roku 2017; říká jí Night Shift a poprvé se s ní mohli setkat uživatelé mobilního systému iOS 9.3. Nedávno se pak podobné funkce dočkali i uživatelé Windows 10, kteří si nainstalovali Creators Update (a taky se jí říká Night Light). Verze Windows 10 funguje stejně jako u Chromebooků jako přepínač, kromě toho se však v určitý čas může zapínat automaticky. Uživatelé zde také mohou dle libosti nastavovat teplotu barev.

Funkce nočního režimu mají počítačovým uživatelům pracujícím do noci spát lépe, neboť snižuje množství modrého světla, kterému jsou před ulehnutím do postele vystaveni. O modrém světle je známo, že potlačuje tvorbu melaninu, hormonu, který je klíčový pro cyklus spaní (a probouzení), který je známý jako cirkadiánní rytmus.

Je však otázkou, zda funkce nočního režimu snižující vyzařování modrého světla skutečně fungují. Většina expertů stále doporučuje, abyste svá zařízení vypínali hodinu či dvě před spaním, a jak řekl jeden expert na Macworldu v březnu 2016, prevence potlačování melatoninu je jen částečným řešením problému. K narušení spánku totiž mohou přispět i aktivity, které udržují mozek v bdělosti. Jinými slovy – bude lepší, když svůj neodkladný projekt doděláte ráno.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: CIO.com

 

Byl pro vás článek přínosný?