Hlavní navigace

Google posiluje na poli hardwaru, koupil kus HTC

26. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld
Téměř čtyři roky po prodeji svého podílu v podniku Motorola Mobility Lenovu se Google opět vrací na pole smartphonů ve smyslu hardwaru. Koupil totiž tým v HTC, který má na starosti jeho telefony řady Pixel.

Je to znak toho, že se americký gigant pokouší o ještě vyšší integraci mezi svým operačním systémem Android a specializovaným hardwarem, tedy chytrými telefony. To se zdá být dobrou zprávou pro vývojáře aplikací i spotřebitele, kteří si zvolí Android jako svůj mobilní systém. Jak ukázal nedávný příklad Applu a jeho iPhonů, má vyšší integrace hardwaru s operačním systémem velký potenciál.

Ve skutečnosti Google hardwarový byznys nikdy neopustil, i když od té doby, co prodal Moto, sice vydával mobily a tablety pod svou vlastní značkou, nicméně ty mu licenčně vyráběli partneři (včetně třeba LG nebo HTC).

Americký gigant teď přebírá vyšší kontrolu nad procesem vývoje a za 1,1 miliardy dolarů kupuje od tchajwanské společnosti HTC tým stojící za jeho telefony řady Pixel. Podle Reuters s tím od HTC přebírá dva tisíce zaměstnanců.

Součástí obchodu nejsou žádné výrobní kapacity – tuto práci bude Google stále muset outsourcovat ostatním. Zároveň transakce neznamená úplné vyšachování HTC ze smartphonového byznysu – firma pořád disponuje týmem pracujícím na nástupci své vlajkové lodi U11, která byla vydána počátkem letošního roku. Kromě toho pracuje i na svém systému pro virtuální realitu VIVE.

příloha_ovladnete_sva_data

HTC je dlouholetým podporovatelem projektu Android od Googlu. Jako vůbec první společnost vyrobil telefon s Androidem, model HTC Dream. Později pro Google vyráběl modely Nexus One a Nexus 9 a v loňském roce pokračoval i prvním smartphonem řady Pixel.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?