Hlavní navigace

Hybrid Lenovo Yoga A12 má futuristickou dotykovou klávesnici

7. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lenovo
Lenovo se zbavuje mechanické klávesnice a nahrazuje ji futuristickým dotykovým panelem. Alespoň tedy u svého nového hybridního androidového laptopu Yoga A12.

Pokud ovšem sháníte ten nejnovější a nejlepší hardware, budete trochu zklamáni. Novinka totiž běží na starém čipu od Intelu, který svůj vývoj řešení pro Android pozastavil, což vyvolává otázky ohledně frekvence aktualizací operačního systému.

Zlatým hřebem modelu Yoga A12 je víceúčelový dotykový panel, který může být virtuální klávesnicí ve stylu smartphonů. Jde o funkci převzatou ze zařízení Yoga Book, představeného v loňském roce.

Yoga A12 má 12,2palcový dotykový displej, a „tvrdou“ klávesnici pak nahrazuje výše zmíněný podsvícený dotykový panel. Lenovo tvrdí, že tato virtuální klávesnice nabízí podobný uživatelský zážitek jako klávesnice na displejích smartphonů a tabletů.

Výrobce má za to, že ti, kteří jsou zvyklí na mobilní psaní, se na tuto dotykovou klávesnici rychle adaptují. Operační systém Android je navíc mnohým důvěrně známým mobilním rozhraním.

Yoga A12 má Android 6.0.1 a v mnoha zemích se začne prodávat ještě v únoru za ceny od 299,99 USD, což je asi 7,5 tisíce korun.

Novinka však – jak již bylo naznačeno – přináší i některá zklamání. Rozlišení displeje je jen 1 200 x 800 pixelů a komponenty jsou zastaralé.

Pod kapotou tepe tabletový procesor Intel Atom X5 s kódovým označením Cherry Trail, který se nyní přestává vyrábět.

Intel tento čip nahrazuje novými čipy řad Celeron a Pentium s kódovým označením Apollo Lake, které jsou určeny zejména pro tablety a hybridy s Windows. S čipy Atom pro smartphony skončil Intel už loni v květnu.

Lenovo však má pro využití Atomu X5 v Yoze A12 vysvětlení. „Když Intel učinil svá oznámení ohledně Atomu, byla již Yoga A12 ve vývoji. Intel se nicméně zavázal, že Atom X5 ponechá na trhu kvůli podpoře Yogy A12 a dalších produktů,“ nechal se slyšet mluvčí společnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Se 32 GB prostoru na úložišti a 2 GB RAM má Yoga A12 podobné vlastnosti jako Chromebooky – akorát je pro uživatele Androidu. Chromebooky teď ovšem dostávají schopnost spouštět androidí aplikace. V budoucnosti navíc Lenovo plánuje přinést svou virtuální klávesnici právě i do Chromebooků.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?