Hlavní navigace

Intel a Microsoft/Qualcomm jsou ve při kvůli ARM emulaci

13. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Microsoft společně s výrobcem čipů Qualcomm naštvali Intel, neboť se chystají uvést plnou verzi Windows 10 na procesorech ARM s technologií emulace aplikací pro architekturu x86.

Nové čipy Snapdragon od Qualcommu, které mají dorazit později v tomto roce, budou představovat první procesory na bázi ARM, které budou schopny rozjet Windows 10 na energeticky nenáročných mobilních zařízeních i stolních počítačích.

Microsoft a Qualcomm v prosinci oznámili, že pracují na vývoji řady počítačů s Windows 10 poháněných právě Snapdragonem, které budou schopny spouštět x86 Win32 a univerzální aplikace Windows včetně Adobe Photoshopu, Microsoft Office i třeba her. Tyto aplikace se v systému spouštějí za pomoci emulace.

Microsoft o této nové kategorii tzv. Always Connected (vždy připojených) PC hovořil v květnu na konferenci Build; a partneři společnosti z řad výrobců počítačů pak svoje řešení v této kategorii prezentovali minulý týden na veletrhu Computex 2017.

Redmondský gigant ohlásil, že prvními výrobci, kteří uvedou zařízení Always Connected na platformě Snapdragon 835 budou Asus, HP a Lenovo.

Reakce Intelu na sebe nenechala dlouho čekat. Hlavní právník firmy a ředitel laboratoří Richard A. Uhlig v blogovém příspěvku píší: „Objevily se zprávy, že by se snad některé společnosti měly pokoušet o emulaci vlastní x86 ISA bez autorizace Intelu. Protiprávní porušování našich patentů nevítáme a plně očekáváme, že ostatní společnosti budou i nadále respektovat práva Intelu na duševní vlastnictví. Intel si své inovace v oblasti x86 pečlivě chrání a možnost jejich používání ostatním často nelicencujeme.“

Oba představitelé Intelu uvedli, že emulace není nijak novou technologií, a poslední společnost, která tvrdila, že vytvořila x86 kompatibilní procesor s využitím emulace – Transmeta – skončila u soudu.

„Transmeta nebyla každopádně komerčně úspěšná a z mikroprocesorového byznysu odešla před deseti lety,“ píše Intel. „Pouze čas ukáže, zda nové pokusy o emulaci x86 ISA Intelu nepotká stejný osud.“

Odkaz Intelu na občanskoprávní spor s Transmetou z roku 2007 je přinejmenším zvláštní. Zpočátku byl totiž za porušování patentu zažalován Intel. Ten podal protižalobu, a nakonec musel zaplatit 250 milionů dolarů a licencoval si technologii Transmety.

„Nejsem si jistý, proč byste chtěli vytahovat něco, kde jste druhé straně museli platit kompenzaci,“ říká Mark Hung z analytické firmy Gartner. „Ovšem není zde pochyb o tom, že tento blogový příspěvek se týkal právě společného oznámení Qualcommu a Microsoftu.“

příloha_ovladnete_sva_data

Pro Microsoft je přitom emulace x86 nezbytná – nechce totiž dopadnout jako v roce 2012, když vydal svůj tablet Surface postavený na ARM procesorech od Qualcommu s omezeným systémem Windows RT, který se ukázal jako naprosto nepoužitelný a za pár let upadl v zapomnění.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?