Hlavní navigace

Microsoft končí se smartphony, možná i s Windows 10 Mobile

1. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Budoucností telefonů s Windows nemusejí být telefony. Spekulace a naděje totiž na tiskové konferenci Microsoftu minulý týden nebyly naplněny.

Společnost se dokonce ani nezmínila o platformě Windows 10 Mobile. S tím, jak celkový tržní podíl telefonů s Windows stagnuje okolo jednoho procenta, musejí partneři a zákazníci zákonitě uvažovat, zda stojí za to investovat do mobilní strategie Microsoftu.

Přesně na tuto otázku se v nedávném rozhovoru ptala Mary Jo Foleyová ze ZDnetu výkonného viceprezidenta Microsoftu pro Windows a zařízení Terryho Myersona. Namísto přímé odpovědi však Myerson je mlžil.

„Technicky vzato jsou na Windows Mobile jedinečné dvě věci,“ odpověděl Myerson na otázku, proč Microsoft „marní čas“ na upgradech Windows 10 Mobile. „Jednou je mobilní konektivita a druhou jsou ARM procesory.“

„Takže budeme pokračovat v investicích do ARM a konektivity,“ pokračoval Myerson. „A ačkoliv neříkám, o jaký typ zařízení půjde, myslím, že se dočkáme zařízení s Windows, které používají ARM čipy […] a mobilní konektivitu.“

Slovo, které Myerson nepoužil, zní „telefony“. Což vede ke spekulacím, zda některý z chystaných „telefonů“ Surface nebude náhodou ve skutečnosti tablet. Možná tablet postavený na ARM architektuře, možná s mobilní konektivitou, ale ne telefon.

Současné telefony s Windows běží an ARM procesorech od Qualcommu a dalších firem, tablety však nikoliv.  Až na jednu výjimku – Surface RT běžící na Windows RT, který ale spotřebitelé hlasitě odmítli, takže se Microsoft ani nenamáhal připravovat nástupce.

příloha_ovladnete_sva_data

Někteří experti vznášejí otazníky nad tím, proč je pro Microsoft těžší zastavit vývoj Windows 10 Mobile než tomu bylo u vlastního hardwaru Lumia, či proč je pro samotný Microsoft důležité zmiňovat mobilní konektivitu a ARM čipy jako odlišující prvek. Proč Myerson nezdůraznil Continuum či virtualizované Win32 aplikace? Běžně je to přímý člověk. Takže možná jenom dal odpověď, do které to nyní oficiálně balí jeho zaměstnavatel.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?