Hlavní navigace

Mobilita od Hitachi Data Systems

31. 3. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: DNS, Hitachi
Svět je neustále v pohybu. Konstatování, které posloucháme celý život, je staré jak lidstvo samo a není na něm vlastně nic nového. Co by nám ale mělo zrychlit tep a zvýšit tlak, je stále zvyšující se tempo změn, rychlost pohybu a také míra změn, tedy vzdálenosti, které překonáváme.

(Partnerský příspěvek)

Málokterá oblast lidského konání je tolik v pohybu, takovou rychlostí a tak dlouhými kroky a skoky, jako je IT. Mooreův zákon původně platil pro počet tranzistorů na jednom čipu, dnes se spíše vztahuje k výkonu čipu jako takového anebo postmodernisticky k jejich energetické efektivitě; v každém případě se významný ukazatel každých 18 měsíců zdvojnásobuje. Podobně to platí i pro kapacitu ukládání dat.

Tento nárůst ovšem umožnil daleko zajímavější úkaz ve světě IT, a tím je mobilizace. Ano, je to synonymum šturmování do obchodní války, ale je to také důkaz velké změny, kterou prochází tak důležitá část lidského života, jakou je práce. Práce už se neomezuje na pověstných osm hodin od devíti do pěti v kanceláři. Nejdříve manažeři firem začali pracovat na cestách a z domova a jejich práce vyžadovala, aby přitom zůstali v kontaktu. Synonymem manažerských benefitů minulé dekády se tak stal firemní notebook a mobilní telefon.

Mobilita – práce kdykoli, odkudkoli a na čemkoli

Dnes je však situace jiná. Do práce nastoupila generace Y neboli mileniálové, generace Googlu. Ti chtějí pracovat kdykoli, odkudkoli a na čemkoli. Svou pracovní dobu si rozkládají na několik částí, které prokládají sporty, sociálním životem, dobročinností a tráví ji doma, v kavárnách nebo v coworkingových prostorech nebo dokonce pracují z exotických míst , protože „to je jedno“. Do kanceláře, pokud jejich zaměstnavatel vůbec nějakou má, docházejí pouze zahrát si kulečník, pingpong nebo si posedět na zevlovacím pytli. Především však nechtějí pracovat na černém těžkém korporátním notebooku, chtějí používat svůj vlastní vymazlený hliníkový, některým postačí tablet nebo mobilní telefon, jiní všechny tyto prostředky střídají. Místo schůzek z nich videokonferují, na technologiích u svých zákazníků pracují pomocí vzdáleného přístupu. Všude se však potřebují dostat k datům, a protože mají obrovskou důvěru ve schopnosti výpočetní techniky, místo přiděleného firemního notebooku očekávají, že jim IT právě takový přístup zařídí z jejich vlastních přístrojů.

Taková je stručná definice mobility. Pro IT manažery znamená mobilita několik vlastností, které musí jimi dodávaná řešení mít. Pokud takové vlastnosti neposkytnou, obrátí se mileniálové k veřejným cloudovým službám, což je bez odpovídajícího řízení přinejmenším bezpečnostní riziko. Ke zvládnutí tohoto problému si Hitachi Data Systems (HDS) rozdělila mobilitu na tři složky. Nejdůležitější z nich je mobilita pracovní síly, doprovázená mobilitou dat a mobilitou v cloudu.

Mobilitu pracovní síly jsme si už představili, ta pro IT znamená nutnost všestranně zpřístupnit sdílené složky. Lze ji popsat jako souborový roaming – domovské a projektové adresáře následují své uživatele s možností čtení i zápisu z kteréhokoliv pracoviště. Vhodným doplňkem je přístup do NAS složek z mobilních zařízení. Skutečná kolaborace na dálku je pak umožněna nástrojem pro synchronizaci a sdílení souborů mezi desktopy, tablety i chytrými telefony. Řešení HDS je bezpečné, data jsou vždy zabezpečena v privátním cloudu, spolehlivé, protože se používají osvědčené technlogie Hitachi, a snadné k použití, protože nabízí uživatelsky přívětivý samoobslužný portál a snadnou instalaci bez čtení návodu.

A co znamená datová mobilita? Datová mobilita je vlastností privátního cloudu, zmíněného jako podkladová infrastruktura pro mobilitu pracovní síly v předchozím odstavci. Taková a mnohé jiné aplikace vyžadují, aby jejich data byla uložená efektivně, a to bez ohledu na jejich stále narůstající množství. Data je samozřejmě nutno zabezpečit, ovšem namísto security by obscurity nastupuje naopak univerzální přístup s možností využití více různých protokolů najednou.

Mobilita v cloudu umožnuje data v případě potřeby ekonomické nebo provozní snadno přemístit- kamkoli po světě, do veřejného nebo hybridního cloudu nebo naopak z cloudu zpátky domů. Cloudovým poskytovatelem první volby se musí stát firmy samy.

Produkty HDS pro mobilitu

Takové jsou produkty Hitachi Data Systems. Hitachi Content Platform (HCP) se z objektového úložiště převážně archivních dat vyvinula v univerzální multiprotokolovou cloudovou gateway. Ta chrání data jejich zapouzdřením do objektů, šifruje na cestě i na místě jejich uložení, komprimuje a single instancuje rozsáhlé sady dat, podporuje tradiční souborové protokoly, ale i cloudové protokoly jako je Amazon S3, WebDAV nebo Openstack Swift. Také automatizuje umisťování dat; data zajištěná HCP nebo jejich méně aktivní část se pak nemusíte bát vyslat do veřejného nebo hybridního cloudu.HCP je bude „stěhovat“ mezi poskytovateli podle vašich požadavků – ať je to třeba Amazon, Google nebo Microsoft, když některý z cloudů přestane pro vás být ekonomicky výhodný nebo ztratí vaši důvěru, HCP vaše data přemigruje v zakryptovaném stavu. Když budete nárazově potřebovat uložit velké množství dat, HCP se o to postará. Veškerá data jsou v HCP indexována, takže přehled, kde jaká data jsou, nemůžete ztratit.
Další součástí portfolia pro mobilitu je Hitachi Data Ingestor (HDI), který je vlastně bezedným NASem, nevyžadujícím lokální zálohování. To z něj dělá optimální řešení pro sdílení dat mezi pobočkami, které podporuje roaming domácích složek a je vhodné i k distribuci digitálního obsahu. Data mohou být enkryptována na zařízení i po cestě do centrálního úložiště, cloudového bezpečného HCP. Obnova HDI i s daty v případě jeho zničení nebo výpadku je otázkou několika minut.
Pro koncového mobilního uživatele nejviditelnější součástí aplikačního portfolia HCP je HCP Anywhere (HCPAW), korporátní řešení synchronizace firemních dat mezi firemními i soukromými (BYOD) zařízeními. Nově navíc s možností zpřístupnění sdílených složek na NAS zařízení i do soukromých smartphonů a tabletů. Samoobslužný portál znamená minimum administrace a snížení zátěže IT helpdesků. Vždy však s ochranou soukromí, zabezpečením, kryptováním a plně pod kontrolou korporátního IT. Nejnovější verze umí navíc chránit i nesdílená data, umístěná na desktopu, a tak řeší často bolestivý problém ochrany dat na koncovém bodu. Takové řešení dokáže úžasně zvýšit produktivitu a přitom ho generace narozená po roce 1990 snadno akceptuje.

příloha_ovladnete_sva_data

Více informací o řešení se dozvíte na www.dns.cz/mobilita.

Vladimír Blažek, Senior Solutions Consultant, File and Content, Hitachi Data Systems

Byl pro vás článek přínosný?