Hlavní navigace

Nová Nokia 3310 jako by vracela čas

28. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Letošní Mobilní světový kongres začíná vypadat jako přehlídka zboží pro nostalgické spotřebitele. V neděli představil licencovaný výrobce již podruhé za dva dny v Barceloně zařízení nesoucí ctihodnou značku, jejíž dny největší slávy připomíná.

Poté, co BlackBerry uvedla KEYone, smartphone od partnerské firmy TCL s dobře známou klávesnicí z minulosti BlackBerry, představila firma HMD Global, držitel licence Nokie, (mírně) modernizovanou verzi Nokie 3310, odolného a oblíbeného „hloupého“ telefonu, původně představeného v roce 2000.

Ačkoliv byl model 3310 představen spíše jako doplněk akce, kde HMD uvádělo chystanou globální dostupnost své Nokie 6 a dvou levnějších smartphonů, přitáhl nejvíce pozornosti. Ve věku, kdy všechny smartphony vypadají jako placka, vystupuje z řady díky svému zakřivenému tvaru a „oldschoolové“ numerické klávesnici.

Nová 3310 má také v podstatě stejné uživatelské rozhraní jako ta původní, s menu, voličem a navigačními klávesami, což jsou prvky známé milionům uživatelů, kteří na tlačítkových Nokiích začínali svůj mobilní život. Displej je však větší – pokrývá horní polovinu předního panelu telefonu – a je barevný. Zpět je i legendární hra Had, taktéž v barevném provedení. Pokud jde o barevná provedení, jsou k dispozici matně modrá a šedá a lesklá žlutá a červená.

Nejvíce uživatelů však nejspíše přiláká výdrž baterie, která má udávaných až 22 hodin hovoru a 25 dní v pohotovostním režimu. Průměrná globální maloobchodní cena přístroje je stanovena na 49 eur, počátek prodeje je pak naplánován na letošní druhý kvartál, který začíná již za měsíc.

Pokud jde o smartphony, které HMD uvedlo v neděli, pak plánovaným zlatým hřebem večera měla být Nokia 6, telefon střední třídy s 5,5palcovým displejem a 16megapixelovým zadním fotoaparátem, který se nedávno začal prodávat v Číně, jeho globální dostupnost pak byla naplánována na druhý kvartál za průměrně 229 eur (6 200 Kč). Speciální verze v barvě klavírní černé bude stát 299 eur (8 100 Kč).

příloha_ovladnete_sva_data

Tento model dostane taktéž dva menší sourozence; ti budou dostupní také ve druhém kvartále. Půjde o Nokii 5, 5,2“ zařízení se 13MP zadním fotoaparátem za zhruba 189 eur; a Nokii 3 s 5“ displejem a 8MP fotoaparátem za zhruba 139 eur.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?