Hlavní navigace

Proč už nemůžeme věřit smartphonům (3)

29. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Nová třída bezpečnostních problémů je způsobena výrobci smartphonů, kteří záměrně vytvářejí zranitelnosti, aniž by o tom řekli svým zákazníkům.

Předchozí díl

Apple toto „bezdrátové přepínání“ moudře umístil do Kontrolního centra, neboť k rychlému a častému vypínání bezdrátových technologií existuje spousta důvodů. Například fakt, že vypnutí Wi-Fi a Bluetoothu šetří baterii.

Je tu však jeden háček: Ačkoliv ovládání v rámci Kontrolního centra odpojí telefon od Wi-Fi sítí a spárovaných Bluetooth zařízení, samotné technologie Wi-Fi a Bluetooth nevypne.

Když v Kontrolním centru v iOS 11 vypnete Wi-Fi nebo Bluetooth, iOS 11 se automaticky přepojí k novým hotspotům nebo zařízením s Bluetooth, jestliže se objeví v dosahu. Nebo když telefon restartujete. Nebo když je pět ráno. (Přesně tak. Každé ráno v pět se telefon automaticky přepojí k přesně těm Wi-Fi sítím nebo Bluetooth zařízením, od nichž jste ho předtím aktivně odpojili.)

Vypnutí Wi-Fi a Bluetoothu v rámci nastavení je absolutní a trvalé. Ale „vypnutí“ Wi-Fi nebo Bluetoothu v Kontrolním centru je iluzí. Wi-Fi a Bluetooth totiž v tomto případě zůstávají zapnuté a funkční.

(Apple na žádost Computerworldu o komentář nereagoval.)

Uživatelé přirozeně předpokládají, že přepínání technologií Wi-Fi a Bluetooth v rámci Kontrolního centra je shodné se stejnou akcí v Nastaveních, ačkoliv jde o zcela jinou funkci. (Apple o tomto rozdílu informoval uživatele pouze na obskurní stránce Nápovědy, o níž asi věděl, že ji uživatelé nebudou využívat a někteří o ní dokonce ani nebudou vědět.)

K výše uvedenému jednání Kontrolního centra Applu dochází proto, aby bylo umožněno rychlé odpojení od sítí a zdrojů při současném zachování funkčnosti prvků typu AirDrop, Personal Hotspot nebo Handoff a upřednostnění periferií od Applu typu Apple Pencil a Apple Watch. Zjednodušuje to používání a z tohoto úhlu pohledu jde o dobrý krok.

příloha_ovladnete_sva_data

Jenže fakt, že Apple uživatele jasně neinformoval o tom, že přepínání Wi-Fi a Bluetoothu v rámci Kontrolního centra nemá stejný dopad jako stejná akce v rámci nastavení, byl krokem špatným.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?