Hlavní navigace

S bezpečnostní platformou Samsung KNOX má BYOD samá pozitiva

5. 10. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Samsung Electronics
Politika BYOD, tedy používání soukromých mobilních přístrojů či notebooků pro pracovní účely, je celosvětovým trendem. Česká republika nijak výrazně nezaostává, má však prostor v tomto směru dále růst.

Nejčastější překážkou pro zavedení BYOD je strach zaměstnavatelů z možného zneužití firemních dat. Klíčoví hráči na poli ICT si toho jsou dobře vědomi, a tak vyvíjejí zabezpečené platformy, které lze instalovat do soukromých zařízení zaměstnanců. Samsung reaguje na aktuální problematiku zabezpečeného přístupu k firemním datům a aplikacím a neustále vylepšuje svou platformu KNOX, kterou poprvé představil v roce 2013 jako součást zabezpečené verze operačního systému Android. 

Letos získal Samsung KNOX ocenění od GSM Asociace na Mobile WorldCongress 2015 v Barceloně. Má též certifikáty, které potvrzují, že splňuje nejpřísnější bezpečnostní požadavky na využití na vládní úrovni například v USA nebo ve Velké Británii. Samsung KNOX je také nově automaticky součástí nejvyspělejších smartphonů s označením Galaxy S6.

Byznysové výhody Samsung KNOX jsou především:

  • Eliminace bezpečnostních rizik a snížení nákladů na bezpečnostní řešení třetích stran, která je třeba integrovat do IT systémů, politik a nakonec samotných smartphonů a ke kterým je třeba vyškolit vlastní specialisty nebo je draze outsourcovat;
  • Možnost bezpečně využívat nové aplikace pro chytré telefony, které zlepšují vztahy se zákazníky, umožňují uzavírat obchody nebo řešit obchodní případy, řešit technické záležitosti a poskytovat zaměstnancům aktuální informace;
  • Volnost pro zaměstnance v používání soukromého chytrého telefonu při práci. Nejsou tak již nepřímo nuceni obcházet bezpečnostní politiky a mohou bez obav těžit ze všech výhod, které BYOD nabízí.

Samsung KNOX je plně integrován do operačního systému Android a využívá hardwarovou podporu v telefonech Samsung Galaxy S6. Již při startu operačního systému se díky technologii TrustedBoot kontroluje, zda jsou všechny systémové soubory v pořádku a je tak možné zabránit spuštění jakéhokoliv škodlivého programu. Stejně tak při běhu systému a spouštění aplikací architektura TIMA (TrustZone-based Integrity Measurement Architecture) zajišťuje, že není možné chod aplikací narušit žádným malwarem.

Bezpečnost a autentizaci je dále možné rozšířit o SmartCard nebo jednorázová hesla. Celá platforma Samsung KNOX je škálovatelná a každý podnik může její využití nastavit tak, aby vyhovovala firemní politice IT bezpečnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro IT správce jsou připraveny nástroje na správu připojených telefonů s platformou Samsung KNOX, díky kterým můžou řídit jednotlivé přístupy a telefony na dálku zablokovat či vymazat. V současné době je k dispozici více než 500 certifikovaných aplikací pro firemní použití jako jsou Kontakty, Kalendář, Telefon, Prohlížeč, Fotoaparát nebo E-mail.

Bezpečnostní platforma Samsung KNOX je předinstalovaná do nejvyspělejších smartphonů řady Galaxy od společnosti Samsung. Špičkový smartphone Samsung Galaxy S6 edge vyniká unikátním designem displeje, který je zakřivený po obou stranách, 16MPx fotoaparátem, nejvýkonnějším 64bitovým procesorem pro mobilní zařízení, bezdrátovým nabíjením a schopností nabít se za pouhých 10 minut na 4 hodiny provozu. Byla by proto škoda mít Samsung Galaxy S6 edge jen pro soukromé použití.

Byl pro vás článek přínosný?