Hlavní navigace

Seznam podstatně inovuje Mapy.cz, přidá 3D mapy a panoramatické pohledy

25. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: seznam.cz
Seznam.cz zahájil nové kolo konkurenčního boje s Google Maps. Přidá 3D mapy, panoramatické pohledy ve stylu Street view a off-line aplikaci pro smartphony.

K leteckým a šikmým snímkům na www.mapy.cz přibudou v roce 2013 také 3D mapy, a to konkrétně u 180 měst. Jedná se o lokality, které mají v současné době k dispozici šikmé snímky – ty jsou podkladem pro výrobu třírozměrných zobrazení. Každé místo si tak budou moci lidé prohlédnout a otočit z kterékoliv strany. Seznam.cz počítá s tím, že bude postupně 3D mapy rozšiřovat i na místa mimo města – například horské terény a turistické cíle.

Konkurence pro Street view: Seznam.cz Panorama

Nová funkce Panorama bude poskytovat reálný pohled, který vychází z toho, co vidí chodci. „Pro Panorama na Mapy.cz budeme sbírat zcela nová data. Hned v květnu se nasadí do terénu tři až čtyři auta, která pro nás začnou fotit města. Auta budou jezdit na směny, prostě dokud bude venku světlo,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz, a dodává: „Chceme mít hodně podrobné a kvalitní fotky, a to z každé i malé vedlejší uličky, kterou v ČR máme. Naším cílem je mít do dvou let nafocenou celou Českou republiku.“ Pro Prahu by měla být funkce Panorama hotová do konce léta.

Soukromí

Velmi populární jsou na Internetu příklady, kdy Google zachytil svým pohledem do ulic lidi v choulostivých situacích. Seznam se bude snaži o anonymizaci dat, k dispozici bude i speciální microsite, na které budou mít uživatelé možnost zadat požadavek na rozmazání své osoby nebo domu. Seznam slibuje i rychlé aktualizace a možnost odeslání požadavku na opravu map, které by měly být po ověření zapracovány do ostré mapy do 3 pracovních dnů.

Off-line Mapy.cz pro iPhone a Android

Offline mapy.czOčekávanou novinkou jsou také off-line mapy pro mobilní telefony. Pro telefony s operačním systémem iOS a Android nabídne Seznam.cz na přelomu června a července možnost, aby si uživatelé nahráli veškeré mapové podklady pro Českou republiku přímo do svého telefonu. Velikost takto stažených podkladů nepřesáhne 500 MB. Mapový podklad jim tak bude k dispozici i v místech, kde není Internet, nebo jim nebude ubírat data, když budou potřebovat jen najít cestu či se zorientovat v okolí.

příloha_ovladnete_sva_data

Novinkou aplikace by měl být také turistický obsah, který lidé najdou pod symbolem batůžku. K vyhledávání, plánování a zobrazování turistických zajímavostí bude aplikace Internet potřebovat i nadále.

G+

Byl pro vás článek přínosný?