Hlavní navigace

T-Mobile přichází s Wi-Fi voláním jako první v ČR

5. 11. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Zákazník může se svým telefonním číslem volat z Wi-Fi stejně jako z mobilní sítě. Nové řešení sdílí část technologie s VoLTE a díky tomu při odchodu z Wi-Fi pokrytí hovor plynule přejde do sítě LTE.

T-Mobile spustil do interního provozu službu Wi-Fi volání. Je založena na technologii Voice over Wi-Fi (VoWiFi), která umožňuje standardní mobilní volání a posílání SMS/MMS přes Wi-Fi síť. Prostřednictvím této technologie zákazník uskutečňuje hovory nebo posílá zprávy se svým telefonním číslem úplně stejně jako v mobilní síti. Služba spuštěna 2. listopadu 2015 do interního (zaměstnaneckého) provozu. Česká pobočka T-Mobilje je tak první společností ve skupině Deutsche Telekom, která VoWi-Fi implementovala. Během několika týdnů spustí operátor službu Wi-Fi volání do komerčního provozu, nejprve pro firemní segment, během I. pololetí 2016 bude k dispozici i pro privátní klienty.

„Spuštěním Wi-Fi volání potvrzuje T-Mobile svou pozici jasného lídra na poli inovací v telekomunikačních službách,“ říká Milan Hába, ředitel technologických a obchodních inovací v T-Mobile, a dodává: „Po úspěšném spuštění Voice over LTE letos v květnu nyní představujeme další pokrokovou a pro zákazníky velmi užitečnou službu.“

Wi-Fi volání nalezne uplatnění zejména v místech, kde mohou být problémy se sílou či kvalitou signálu mobilní sítě. Zákazníci ho využijí například pro telefonování v suterénních prostorech (restaurace, bary, taneční kluby), uvnitř budov se silnými stěnami nebo v ocelových výrobních halách a skladištích. V místech, kde je šíření mobilního signálu omezeno, často bývá k dispozici Wi-Fi síť, která – v kombinaci s technologií VoWi-Fi – dokáže mobilní síť nahradit.

Wi-Fi volání přináší, podobně jako VoLTE, přenos hlasu s potlačením ruchů z okolí. Spojení hovoru je rychlé, služba rovněž podporuje posílání SMS a MMS. Pokud je v daném místě Wi-Fi síť dostupná, telefon ji využije zcela automaticky. Zákazník se přitom nemusí obávat ztráty signálu při odchodu z Wi-Fi pokrytí – v takovém případě hovor plynule přejde do sítě LTE (jako VoLTE hovor). Stejný princip se uplatní při přechodu z LTE do Wi-Fi.

Hardwarová podpora nové technologie je zatím omezená, aktuálně je k dispozici jediný model Samsung, podpora telefonů iPhone je zatím v procesu certifikace, která u Applu není právě rychlá. U podporovaných zařízení bude pro využití služby nutná aktualizace firmawru.

Čtěte také:
→ VoLTE: T-Mobile spustil pilotní testování, O2 chystá provoz do konce roku, Vodafone testuje v zahraničí
Operátor jako první v ČR zahájil technický pilotní provoz VoLTE - technologie pro plnohodnotný přenos hlasu prostřednictvím LTE. Ta přináší rychlé spojení, vyšší kvalitu hovoru a nižší zatížení sítí. Technologie VoLTE bude pro zákazníky T-Mobile komerčně dostupná v roce 2015, zajímají se o ni samozřejmě i oba konkurenti - O2 i Vodafone.
→ O2 otestovalo technologie VoLTE. Komerční provoz plánuje na prosinec 2015
Operátor O2 úspěšně otestoval VoLTE - přenos hlasu prostřednictvím datových přenosů LTE. Do své sítě nyní implemetuje nové technologie, které umožní komerční spuštění službyna konci roku 2015.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?