Hlavní navigace

Vaším příštím podnikovým počítačem může být zařízení 2 v 1

3. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lenovo
Zatímco se spotřebitelé i podniky obracejí zády k tabletům, začínají korporace stále více koketovat s konvertibilními zařízeními 2 v 1.

Ačkoliv míra přijetí tabletů u spotřebitelů klesá, u podniků je tomu přesně naopak – jenže celý segment vede kromě zařízení 2 v 1 na Windows už jen iPad Pro od Applu.

Počet tabletů prodaných ve spotřebitelském segmentu bude podle společnosti Forrester Research klesat ročně (až do roku 2022) o 3,3 %, zatímco v podnikovém segmentu dosáhne kombinovaná roční míra růstu hodnoty 6,9 %.

Do stejného roku by pak globální počet uživatelů mobilních zařízení mohl dosáhnout hodnoty 5,5 miliardy, což je téměř dvojnásobek čísla z roku 2008 (2,8 miliardy). Z tohoto počtu pak budou smartphony tvořit 70 %.

Téměř 94 % smartphonů využívá buďto Android nebo iOS, přičemž jasně vede právě Android se 73 % trhu. Podle Forrester Research si systém od Googlu svoje vedení udrží i do budoucna.

Podle jiné zprávy (od IDC), která ze segmentu tabletů izoluje zařízení 2 v 1, by se právě tyto konvertibilní modely mohly v letošním roce dočkat meziročního růstu o 46 %. Složená roční míra růstu v následujících čtyřech letech má potom činit 21,2 %.

Zároveň s tím se podniky odklánějí od základních tabletů, které nejsou vnímány jako náhražky notebooků. Průměrný roční pokles má v tomto segmentu dosáhnout 6,5 %, zatímco notebooky a mobilní pracovní stanice porostou do roku 2021 jen o 0,7 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě toho je třeba znovu zdůraznit, že růst se týká především zařízení s Windows, což je trend, který si jasně uvědomují i výrobci. Například Dell v loňském roce oznámil, že končí v segmentu tabletů s Androidem, aby se mohl soustředit na laptopy 2 v 1 postavené na platformě Windows.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?