Hlavní navigace

Wi-Fi Free: sdílená Wi-Fi síť od UPC přešla do ostrého provozu

17. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © xiaoliangge
Zatímco běžná bezpečnostní doporučení stojí na přísném zabezpečení Wi-Fi sítí, sdružení EFF navrhuje jiný přístup. Zdá se, že i UPC jde tímto směrem.

Wi-Free od UPC umožňuje připojení mobilních zařízení k sekundární Wi-Fi síti v domácnostech s UPC modemem, což především návštěvám umožní rychlý a snadný přístup k internetu. Služba je zdarma dostupná zákazníkům UPC s vysokorychlostním internetem. Pilotní provoz běžel před prázdninami v Plzni, naní dochází k jeho ostrému nasazení.

Druhá Wi-Fi síť automaticky umožní zabezpečený a rychlý přístup k internetu o rychlosti až 10 Mbit/s u downloadu a 2 Mbit/s u uploadu. Bezproblémové tak bude klasické surfování, komunikace na sociálních sítích nebo sledování mobilní televize Horizon Go. Na jeden přístupový bod bude možné připojit až pět mobilních zařízení, stejně tak z jednoho zákaznického účtu se lze připojit současně pěti zařízeními. 

S analogickým návrhem přišlo již více než před rokem sdružení EFF a UPC patrně tuto výzvu vyslyšelo. I když novinka funguje jen pro zapojené uživatele UPC.

Návrh na otevření Wi-FGi sítě od EFF

Sdružení EFF (Electronic Frontier Foundation) totiž přichází s návrhem firmwaru do Wi-Fi routerů, který by umožnil využít část přenosové kapacity pro otevřený přístup. Software Open Wireless Router je součástí iniciativy OpenWireless.org. Jejím záměrem je co největší rozšíření volně přístupného internetu.

Projekt navrhuje, aby pro veřejné sdílení bylo obětováno asi 5% přenosové kapacity sítě, tedy podíl, který by neměl podstatně negativně ovlivnit rychlost připojení k internetu. EFF se domnívá, že otevření routerů pro provoz hosta může omezit pokusy o proniknutí do zabezpečené sítě, protože část důvodů pro průnik tím zmizí.

Ovšem otevření vlastní sítě pro cizí provoz má i svá rizika. Například již byly zaznamenány pokusy o šíření dětské pornografie ze sítí, jejichž majitelé o této aktivitě neměli tušení. Jednalo se ale zatím vždy o případy spojené s nelegálním průnikem do sítě.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ 95% uživatelů vystavuje podniková data rizikům při dojíždění do práce přes veřejné Wi-Fi
Studie ukazuje, že lidé cestující do a z práce se připojují k nezabezpečeným Wi-Fi sítím a vystavují osobní i podniková data zbytečným rizikům.
→ Facebook nabízí zákazníkům firem Wi-Fi „zdarma“ výměnou za registraci
Stále více hotelů, ale i obchodů a dalších podniků bude svým zákazníkům v brzké době nabízet bezplatné připojení k Wi-Fi, pokud budou souhlasit s tím, že se v dané firmě „odbaví“ pomocí svého facebookového účtu.

G+

Byl pro vás článek přínosný?