Hlavní navigace

Windows Phone je mrtvý. Ptáte se proč?

16. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Jen malé překvapení vyvolalo prohlášení jednoho z představitelů Microsoftu, že systém Windows Phone je v podstatě mrtvý.

Joe Belfiore, korporátní viceprezident Microsoftu pro Windows, v několika tweetech nastínil, proč nemá jeho firma v plánu vyvíjet nové verze příslušného hardwaru nebo Windows Phone OS, ačkoliv dosavadní iterace mobilní platformy samozřejmě bude podporovat i nadále.

Když se ho jeden uživatel zeptal, zda „je čas opustit Windows Phone“, odpověděl mu Belfiore: „Záleží na tom, kdo jste. Mnoho společností je u svých zaměstnanců stále nasazuje a my je budeme podporovat!“

Belfiore dále oznámil, že Microsoft bude pro Windows 10 Mobile i nadále vydávat záplaty, ale „budování nových funkcí/hardwaru není prioritou.“ Dokonce se nechal slyšet, že i on sám změnil platformu kvůli „pestrosti aplikací/hardwaru.“

„Také tyhle uživatele budeme podporovat,“ napsal Belfiore, „zvolte si, co je pro vás nejlepší.“

Další uživatel poznamenal, že když uživatelé Windows Mobile přejdou na iOS nebo Android, nebude už Microsoft potřeba.

Na to Belfiore opáčil, že „velká, velká většina našich uživatelů Windows/Office“ (a Xboxu) využívá smíšený ekosystém, a že většina uživatelů má jinou platformu pro svůj telefon a jinou pro PC.

Zánik Windows Mobile podle Belfiora do značné míry vyplývá z chabého aplikačního ekosystému platformy – přestože společnost pracovala na přesvědčování vývojářů aplikací a dokonce psala svůj vlastní software. I tak byl objem [aplikací] pro většinu společností příliš nízký na to, aby se jim do WM vyplatilo investovat.

Podle analytika Jacka Golda z J. Gold Associates to není o tom, že by tato platforma byla sama o sobě špatná, ale při snaze konkurovat na trhu, kterému dominují Android a iOS, byla jen malá šance, že budete něčím vynikat.

příloha_ovladnete_sva_data

„Jste-li vývojářem aplikací, budete vyvíjet pro 3 procenta trhu nebo 35 procent trhu?“ ptá se Gold. „Je to jednoduchá matematika.“

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?