Hlavní navigace

Zaměstnanci chtějí používat vlastní přístroje – dovolte jim to

17. 2. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Klasická stolní PC jsou pomalu vytlačována notebooky, tablety, smartphony a dalšími mobilnějšími „novotami“ ve světě informačních a komunikačních technologií. Vývoj zastavíme asi jen těžko, můžeme jej však využít k našemu prospěchu…

Zhruba před třiceti lety byl světu představen osobní počítač, který postupně od základů změnil způsob, jakým pracujeme, zasadil se o enormní zvýšení efektivity a stál za zrodem zbrusu nových obchodních modelů. PC se stalo základním stavením kamenem IT ve firmách - a ačkoli se jeho výkon postupně zlepšoval, stále šlo víceméně o „klasický“ model sestávající z šasi, monitoru, klávesnice a myši.

Heslo dne: mobilita

Nyní se však IT prostředí diametrálně mění. Úspěchy společnosti Apple (a jejích následovníků) spustily trend rychlejších, menších a levnějších obvodů, které lze použít nejen v PC, ale i v dalších, především mobilních, zařízeních. „Svět po PC“ bude zahrnovat stále se rozšiřující nabídku typů výpočetních zařízení, přijde internet věcí (the internet of things) a prostředí, kde spolu budou přístroje samy komunikovat (mj. např. prostřednictvím RFID).

Mobilita je řízená konzumerizací, tedy konceptem, který říká, že technika je vyvíjená nejprve pro koncové uživatele (konzumenty). Ti pak často chtějí v zaměstnání používat stejné přístroje jako v osobním životě – jsou na ně zvyklí a dobře se jim s nimi pracuje. A to dělá mnoha IT oddělením nemalé vrásky. Je totiž třeba zabezpečit tyto přístroje tak, aby nemohlo dojít k úniku citlivých informací. A teď si vezměte jen to, kolik různých značek a modelů smartphonů mají zaměstnanci průměrné firmy o 200-300 lidech…

Nástroje pro správu mobilních zařízení

Na pořad dne tak přichází EMM (Enterprise Mobility Management), tedy zabezpečení a správa toho, jak zaměstnanci využívají vlastní mobilní techniku v rámci podniku. Zajistit je přitom třeba nejen hardware (smartphone, tablet…), ale také využívané aplikace. K tomu lze využít nové nástroje pro správu mobilních zařízení MDM (Mobile Device Management).

Kromě bezpečnosti a zajištění ochrany osobních údajů zaměstnanců je podstatnou úlohou EMM také to, aby uživatelé byli díky svým přístrojům produktivnější než dříve. A asi netřeba zmiňovat, že jednou z největších starostí IT oddělení je zajistit, aby spolu všechny ty modely (smartphonů, tabletů apod.) různých značek dokázaly komunikovat a fungovat.

Více jak polovina společností zprovozní vlastní „app store“

Podle analytiků ze společnosti Gartner bude 60 procent společností příští rok provozovat vlastní interní obchod s aplikacemi. Bude tak důležitý hlavně výběr toho, jaké aplikace vyvíjet nebo koupit a rozhodnutí, jakým způsobem je následně využívat. Životní cyklus mnoha aplikací trval dříve klidně tři roky, nyní však bude třeba počítat spíše s rozmezím 3-6  měsíců. Zaměstnanci IT oddělení se budou muset naučit, jak vhodně portovat software pro použití na mobilních zařízeních a menších displejích tak, aby se v něm uživatelům dobře pracovalo. Ideálně do mobilních verzí rovnou integrují nové funkce, které u PC nebyly vhodné nebo možné (např. z důvodu chybějících technologií jako jsou různé senzory, jimiž je většina smartphonů vybavena), jež zvýší produktivitu a efektivitu práce.

G+

Jak mobilita pomůže vám?

příloha_ovladnete_sva_data

Především si uvědomte, jaká pozitiva může mobilita přinést do vaší organizace – z toho vycházejte při tvorbě vhodné strategie. Často je mobilita prezentována jako prostředek ke snížení nákladů, které pramení ze zvýšené efektivity zaměstnanců. Mnohdy je doporučována také pro organizační zlepšení, které zjednoduší interní procesy nebo pro úspory pramenící z levnější obsluhy zákazníků. Stejně tak důležitá může být mobilita v rámci procesu získávání nových zákazníků či retence těch stávajících.

Čtěte také:
→ Trendy 2014 a tablety: větší podíl Windows a phabletů
Podle průzkumů IDC bude právě rok 2014 přelomový a mobilní zařízení s Windows začnou získávat na úkor Androidu a především iOS.
→ Více než 40% českých firem chce přejít na interní mobilní IS
Současně se ukázala alarmující skutečnost, že 4 z 5 společností se nevěnuje správě mobilních zařízení svých zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?