Hlavní navigace

5 otázek ohledně nové virtuální síťové platformy VMware

21. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Společnost VMware tento týden přinesla novinku: oznámila, že technologie, kterou získala vloni od firmy Nicira, zabývající se virtuálními sítěmi, bude integrována do její vlastní dosavadní síťové technologie.

VMware slučuje řadu síťových a bezpečnostních produktů od vCloud se síťovou virtualizační platformou (NVP) od společnosti Nicira, kterou loni koupila za 1,2 miliard dolarů. Nová rodina produktů bude nést název VMware NSX, a jejím účelem od spuštění jejího prodeje ve třetím čtvrtletí letošního roku dodávání technologie virtuální sítě veřejnosti.

Network World hovořil s Martinem Casadem, spoluzakladatelem a technickým ředitelem společnosti Nicira, průkopníkem hnutí virtuálních sítí OpenFlow a v současné době hlavním síťovým architektem Vmware. Diskuse se týkala toho, jak je NSX implementováno a co od něj mohou zákazníci očekávat.

NW: Co je architekturou NSX?

Casado: NSX je umístěno na okraji sítě a běží buďto v hypervizoru, nebo v top-of-rack přepínačích, aby virtualizovalo síť. Virtuální síť vystavuje virtuálním strojům (VM); síť vypadá jako fyzická sť, ale může být vstavěna a spravována dynamicky. Může růst a může se smršťovat; mohou být pořizovány snímky a kopie. Je to opravdu o tom mít novou virtuální síť, která je umístěna na té fyzické infrastruktuře, kterou již máte. Cílem je dělat vše, co děláte s VM v síti.

Jak to zákazníci nasadí do provozu?

Obecně existují dva způsoby, jakými zákazníci rádi využívají nové technologie: Někteří mají rádi pevně integrované věci, kde je veškerá technologie VMware end-to-end. Pro tyto zákazníky bude NSX vrstvou v rámci balíčku, a bude plynulým upgradem toho, co již mají a používají. Jestliže jste ředitelem vCloudu nebo dosavadním zákazníkem Niciry, šlo by o plynulou aktualizaci na tyto platformy, které by byly vystaveny této nové funkcionalitě.

Druhým běžným způsobem, jakým jsou nové technologie přijímány, je skrze nezávislé části nakonfigurované a spojené zákazníkem, podobně jako stavební kostky Lega. Při těchto nasazeních bude NSX komponentou systému. Dokonce i v případě, že nepoužíváte VMware, ale dejme tomu OpenStack nebo NVP od Niciry, bude NSX upgradem tohoto systému poskytujícím schopnosti virtuální sítě.

Takže moje dosavadní Cisco nebo jiné síťové vybavení s tím umí spolupracovat?

Je to stejné jako s hypervizorem ESX od VMware – nekupujete nový hardware, ani to neeliminuje hardware. Vy to nainstalujete na vaše dosavadní síťové vybavení, vaše reálné hardwarové vybavení. Jde o nenarušující nasazení do hardwaru, takže můžete využít vybavení, jaké chcete. To, co je narušující, je příprava, a zde je přidána okamžitá hodnota. Bude to vyžadovat trochu něčeho nového, jako ovladač clusteru a nějaký nový software, ovšem u většiny zákazníků by mělo jít o plynulý upgrade.

Jaké výhody získá zákazník s virtuální sítí?

Primárním pozitivem je čas, který musíte obětovat, kdykoliv děláte, cokoliv chcete, na straně sítě. Virtuální síť ohromně sníží čas na přípravu síťových zdrojů. V éře, kdy IT stojí a padá na délce času, který je třeba k dodělávání záležitostí, jde o výhodu. Druhým kladem je operační režie; jednodušší nasazení zdrojů snižuje pravděpodobnost chyb. Třetím pozitivem je zde prvek kapitálu: nyní budou mít zákazníci na výběr, jaké síťové vybavení chtějí nasadit, což je něco, co mnoho zákazníků dodnes nemá.

příloha_ovladnete_sva_data

A co takové síťové záležitosti vyšší úrovně – ELB, firewally a podobně?

Jednou z oblastí, které opravdu chceme změnit, je dlouhá historie VMware jakožto společnosti zaměřené na partnery. Doufáme, že v tomto novém světě bude dostupné jakékoliv současné zařízení vrstvy 4-7. Myslíme si, že na straně sítě přidáváme dost velkou hodnotu, a doufáme, že s tím zaintegrujeme existující síťové komponenty. VMware bude mít vyrovnávače zátěže a zajištění VM, budeme ale také spolupracovat s partnery, abychom zákazníkům nabídli více voleb.

Byl pro vás článek přínosný?