Hlavní navigace

Dobrý nápad podpořte dostatečným kapitálem

9. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © 3ddock - Fotolia.com
Máte dobrý nápad na podnikání, ale nevíte, jak ho uvést do praxe? Nebo máte dokonce vše vyřešeno, ale chybí vám potřebná hotovost? Existuje několik způsobů, jak si s těmito problémy poradit.

Banka půjčí na provoz i investice

Většina úspěšných podniků nějak začínala. Zakladatelé si všimli mezery na trhu a dobře ji využili. Velká část nových projektů však potřebuje nějaký základní kapitál, aby se dostala přes období, kdy nejsou výdělečné.

Jako první vás asi napadne návštěva banky. Podnikatelské úvěry jsou celkem běžná věc. Můžete ho využít jak na investice, tak také na financování nákladů provozu. Částky pro drobné podnikatele jdou až do milionů korun a splatnost je v řádu let. Navíc si můžete zvolit odklad splátek nebo speciální splátkový kalendář.

Pokud se vám bankovní úvěr nezdá, můžete zkusit běžnou spotřebitelskou půjčku. Ta připadá v úvahu spíše pro malé řemeslníky nebo firmy. Můžete tak zafinancovat auto, případně nářadí a další vybavení. Výhodou spotřebitelského úvěru je především rychlost a snadné získání.

Investoři přináší zkušenosti a kontakty

Další možností je vstup investora do firmy jako spoluvlastníka. Takový člověk disponuje obvykle značným kapitálem a nebude po vás vyžadovat peníze zpět. Na oplátku se stane vlastníkem určitého podílu ve firmě a dostává část zisku. Zkušený investor vám může poskytnout zkušenosti z předchozích projektů, kontakty na své obchodní partnery a nové distribuční kanály.

Inkubátorů funguje u nás celá řada. Jejich největší předností pro firmy je možnost setkání se špičkami v oboru a úspěšnými podnikateli. Začínající firma tak obdrží rady v oboru podnikání, ale také může najít budoucího partnera pro svůj podnik. V neposlední řadě nabízí inkubátory pomoc s právními a účetními problémy. Požádat o pomoc můžete třeba v inkubátorech univerzit ČVUT nebo VŠE.

příloha_ovladnete_sva_data

Svého investora také můžete hledat online. Na internetu funguje několik portálů, kde podáte inzerát a doufáte, že váš nápad někoho zaujme. A jestli se nebojíte předvést svůj nápad před lidmi, využijte podobný princip v České televizi v pořadu Den D.

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, nenechte se potížemi se sháněním kapitálu odradit. Pokud jste malý podnikatel nebo řemeslník, můžete si pořídit nářadí na splátky, pro větší podniky bude nutné hledat spíše strategického investora, nebo využít velkých bankovních úvěrů.

Byl pro vás článek přínosný?