Hlavní navigace

Dotkněte se virtuálního světa - jaké jsou možnosti cloudu?

11. 12. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © schnubi - Fotolia.com
V současné době se se slovem cloud potkáváme na každém rohu, je skloňováno zleva i zprava. Někteří v něm vidí velkou budoucnost, druhým při slově cloud naskakuje husí kůže.

Úplní skeptici cloud považují pouze za nástroj marketingu a pojmenování již dávno využívané technologie. Není asi náhodou, že v našem jazyce se pro něj nenašlo české synonymum. Společnost Delloitte ve své studii uvádí, že podle výkonných ředitelů technologických firem je nejvýnosnějším odvětvím právě cloud computing spolu s tvorbou obchodního softwaru. Pojďme se podívat, kde například můžeme už nyní cloudové řešení využít bez rizika snížené bezpečnosti.

Aleš PikoraNa místě možná je, položit si otázku, proč je cloud takovým „hitem“? Jedním velkým ano pro cloud je v první řadě možnost ušetřit finanční náklady. Úspora v nákladech na IT se při správném využití cloudových služeb může pohybovat až v řádu desítek procent.

Vedle nižší ceny za softwarové licence, může firma snížit investiční náklady na pořízení hardwaru, ať už jde o servery nebo datová úložiště, ale i na jeho provoz, ve formě nižší spotřeby elektřiny nebo pracovního času věnovaného správě a údržbě. Podnik získává větší flexibilitu při nasazování nových softwarových řešení a zároveň je může využívat jen v rozsahu, který aktuálně potřebuje.

Získá přístup k aktuálním technologiím bez nutnosti rozsáhlých investic, odborného personálu a bez setrvalých provozních potíží. Dalším ano pro cloud je rychlost implementace nových IT cloudových řešení a jejich snadná správa a údržba. Firma nemusí mít starosti s náročnou implementací, nastavením a provozem serverových systémů.

Jednoduché řešení lze nasadit, ač se to zdá s podivem, během několika málo minut. Software se pořizuje ve formě služby a její zřízení je v mnoha případech velice snadné a rychlé. Díky cloud computingu lze přes síťové spojení poskytovat software, infrastrukturu, zabezpečení, networking, úložiště i processing.

Ne každý systém je ale vhodný pro provoz v cloudovém prostředí. Cloud se zatím neosvědčuje například u real-time systémů, senzitivních dat, aplikací podléhajících vysokému přizpůsobení nebo u systémů nepodporujících virtualizaci. Přesto je mnoho možností, jak ho využít. V některých případech lépe poslouží virtualizace serverů, tedy vytvoření virtuálních strojů na vlastním hardwaru, například virtualizace podnikového datacentra, jinde je vhodné využití veřejného cloudu.

Pro firmy, které chtějí mít svá data plně pod kontrolou se pak nabízí privátní cloud. Další cestou je kombinace veřejného a privátního cloudu. Kritická data a procesy se umístí do soukromé cloudové domény a u méně citlivých procesů podnik vybere vhodného poskytovatele cloudových služeb. Dobrým příkladem takového procesu je například AS a AV kontrola firemní pošty, kterou můžeme bez velkého bezpečnostního rizika přesunout mimo interní infrastrukturu například pomocí nového řešení DataGuard MailFilter.

příloha_ovladnete_sva_data

Jelikož základní virtualizační technologie je v privátním i veřejném prostředí stejná, mohou firmy snadno mezi těmito světy migrovat společně se změnou firemních potřeb a vnímání rizika. Díky tomu zůstávají flexibilní a mohou si zvolit přístup, který v jakémkoliv okamžiku nabízí největší výhody, tedy optimální cenu, dostatečné zabezpečení a dostupnost.

Autor je ředitelem divize Dataguard ve společnosti PCS.

Byl pro vás článek přínosný?