Hlavní navigace

Jak bude vypadat datové centrum v roce 2017?

3. 2. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: VMware
5 trendů, které můžeme očekávat v oblasti hyperkonvergované infrastruktury, nám přiblíží Marek Bražina, Specialist System Engineer ze společnost VMware.

V průběhu roku 2016 jsme byli svědky toho, jak hybridní architektura typu Cross-Cloud změnila pohled naší společnosti na hyperkonvergovanou infrastrukturu (HCI). Díky novým produktům se nám podařilo posunout HCI na vyšší úroveň. HCI je zásadní součástí softwarově definovaného datového centra (SDDC) a očekáváme, že v roce 2017 bude hrát ústřední úlohu, zejména proto, že přesun dat z fyzických úložišť do cloudu ovlivňuje způsob, jakým přistupujeme ke každodenní správě datového centra.

V novém roce očekáváme v souvislosti s rozvojem HCI těchto pět trendů:

1. Pokles nároků na kvalifikaci IT pracovníků v oblasti datových úložišť

Nástup HCI a souvisejících softwarových nástrojů znamená, že úložiště mohou pořizovat a spravovat IT pracovníci bez zvláštní kvalifikace namísto specialistů. HCI umožňuje těmto „generalistům“ spravovat celou infrastrukturu pomocí jediné, známé sady nástrojů. Zároveň omezuje riziko chyb, protože snižuje vstupní ceny a umožňuje IT oddělením začít v malém a postupně systémy rozšiřovat o další úložiště a výpočetní kapacity podle potřeb podniku. Jak bude tento trend postupovat, očekáváme, že tradiční podniková úložiště a experti na ně se budou stále častěji zaměřovat na specifické případy využití a aplikace, kde maximálně záleží na výkonu úložiště. Vzhledem k tomu, že HCI umožňuje efektivnější využití lidských a jiných zdrojů, očekáváme ještě důležitější vývoj – a to, že se diskuse o IT posune od každodenního provozu infrastruktury k možným obchodním přínosům IT.

2. Ethernet přichází, Fibre Channel odchází 

Analytici trhu dlouho předpovídali pomalý zánik úložišť založených na technologii Fibre Channel. Očekáváme, že v roce 2017 budou mizet rychleji než dříve, protože vytrvale rostoucí rychlost standardního Ethernetu postupně eliminuje potřebu proprietárních připojení SAN, a to i u firemních zákazníků, kde si Fibre Channel tradičně udržuje silné pozice. Převzetí společnosti Brocade, která dodává technologie Fibre Channel, společností Broadcom je dalším důkazem, že specializace úložišť na trhu ustupuje do pozadí. Standardem se stává hyperkonvergované, horizontálně rozšiřitelné úložiště. Servery a úložná zařízení bývají stále častěji připojená k téže síti, zatímco Fibre Channel se postupně stává minulostí.

3. Drahá, na míru postavená úložná zařízení uvolní na trhu místo serverovým řešením 

Pořídit podnikové úložiště v minulosti často obnášelo vynaložit desítky či stovky tisíc dolarů na proprietární zařízení, které bylo náročné na konfiguraci a podporu. HCI vše mění. Provozovatelé datových center skutečně velkého rozsahu – AWS, Baidu, Alibaba a jiní giganti – nám ukazují cestu. Každý z nich vybudoval rozsáhlou úložnou infrastrukturu založenou na principu horizontální rozšiřitelnosti se servery x86. A podobně jako proprietární Fibre Channel ustupuje Ethernetu, očekáváme, že rostoucí počet podniků – včetně velkých korporací – tento model přijme za svůj. Očekáváme také, že rok 2017 bude rokem, kdy tradiční dodavatelé podnikových úložišť skutečně pocítí tlak díky rostoucímu počtu zákazníků, kteří upřednostní výhody flexibility, snadné rozšiřitelnosti a úspor nákladů nabízené hyperkonvergovanou infrastrukturou.

4. HCI demokratizuje úložiště pro podniky, které chtějí na IT založit svoji konkurenční výhodu 

Dodavatelé serverového hardwaru se v roce 2016 potýkali s propadem prodeje. Očekáváme však, že v tomto roce se trend obrátí. Příchod halasně ohlašované nové generace serverových procesorů Intel Skylake v polovině roku 2017 nejspíše spustí dlouho nevídaný cyklus obnovy datových center. Je pravděpodobné, že mnoho podniků na celém světě v tom bude spatřovat příležitost k přechodu na HCI. V důsledku toho i podniky na rozvíjejících se trzích, které nikdy pořádně neinvestovaly do tradičních podnikových úložišť, začnou vidět svoji infrastrukturu a aplikace ve zcela novém světle. Věříme, že v roce 2017 budeme svědky počátku zásadní transformace způsobu fungování datových center v podnicích všech velikostí.

příloha_ovladnete_sva_data

5. Plně flashové úložiště se stává novým standardem 

Hospodárnost flashových médií dosáhla takové úrovně, že výkon a flexibilitu SSD disků nemohou ignorovat ani ti, kdo mají napjatý rozpočet. Horizontální škálovatelnost hyperkonvergované infrastruktury znamená, že zavedení flashových úložišť jako standardu snižuje zákazníkům náklady na podporu. Vzhledem k pádu cen očekáváme, že prodej flashových úložišť dosáhne v roce 2017 bodu zvratu, kdy i zákazníci s omezenými prostředky na IT budou muset odůvodňovat rozhodnutí upřednostnit HDD úložiště namísto plně flashových řešení, zatímco dříve tomu bylo naopak.

Byl pro vás článek přínosný?