Hlavní navigace

Kdekdo tvrdí, že provozuje cloud, ale pak stačí jedna prasklá trubka nebo přetržený kabel a je po cloudu...

25. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: archiv redakce
...komentoval situaci ohledně ERP v cloudu Vladimír Králíček, generální ředitel J.K.R.

CIO Business World: Zdá se, že špatná ekonomická nálada stále přetrvává. Týká se to i investic podniků do systémů ERP? Dívají se firmy na investice ERP jako na náklady, nebo jako na investice do nástroje, který jim přinese vyšší tržby? Jaká jsou očekávání zákazníků na návratnost investice do nového ERP a jaká je realita?

Vladimír Králíček: Tlak na nízkou cenu podnikového informačního systému ze strany zákazníků dosáhl v ČR již vloni svého vrcholu. Zákazníci si neuvědomují, že za kvalitní software a konzultanty musí zaplatit odpovídající cenu, pokud chtějí, aby z nasazení ERP řešení vytěžili maximum. ERP dodavatelé byli vloni celkovým stavem ekonomiky dotlačeni do pozice, ze které už nemají kam couvnout, aniž by ohrozili kvalitu služeb a své dobré jméno. Kvalitní ERP systém je v dnešní době nutnost a nasazení nového řešení je příležitost k pozitivním změnám v chodu organizace. Spíše než z hlediska návratnosti je lepší o projektu uvažovat z hlediska příležitosti. Hodně přitom záleží na přístupu vedení firmy i klíčových zaměstnanců.

Jaké jsou aktuálně nejčastější požadavky na funkce ERP? Setkáváte se v poslední době s nerealistickými očekáváními klientů, jež není možné splnit, nebo uživatelé vědí, co od ERP systémů očekávat?

Pro výrobní firmy je důležitá výroba, pro obchodní společnosti obchod a péče o zákazníky a tak dále. Každý považuje za důležité jiné aspekty ERP systému. Na čem se ale všichni shodují, je důraz na efektivitu vykonávání podnikových procesů, průhlednost byznysu, rychlá reakce na změny a především přínosy podnikových informačních systémů k podpoře růstu a rozvoji podnikání. Firmy si uvědomují, že nelze donekonečna jen šetřit a chtějí podpořit růst a rozvoj.

Nové statistiky ukazují, že řada podniků uvažuje o transformaci svých interních procesů tak, aby s nimi bylo možno pracovat z mobilních zařízení. Projevuje se to již dnes i v konkrétních požadavcích na mobilitu uživatelů? Objevují se požadavky na zmobilnění stávajících systémů, resp. je podmínka podpory mobility běžně obsažena v požadavcích na nové systémy?

Zatím to v praxi běžné nebývá, ale čekáme v tomto směru letos růst poptávky a považujeme mobilitu za jeden z výrazných trendů v oblasti ERP systémů. Máme pro tyto účely mobilní aplikaci Byznys Pocket, která funguje jako miniaplikace, kde uživatel systému Byznys ERP může sledovat aktuální informace stejně, jako z firemního počítače. Aplikace zprostředkovává on-line přístup k datům nejen pracovníkům uživatele, ale také obchodním partnerů, popřípadě i zákazníkům, čímž může přispět k jejich větší informovanosti a spokojenosti.

Objevují se realizace ERP pro velké a střední firmy formou cloudové služby? Pokud ano, mají zákazníci požadavky na umístění do veřejného nebo privátního cloudu? Mají požadavky na teritoriální umístění datacentra (ČR/EU/nezáleží jim na tom)?

Také letos se potvrzuje, co v J.K.R. tvrdíme od začátku, že cloudové ERP technologie nejsou z hlediska využití v českém podnikovém prostředí zatím tak vyspělé, aby se v praxi prosadily a byly skutečným přínosem. Bude ještě několik let trvat, než se tak stane a do té doby se snad vyřeší i hlavní otazníky týkající se praktických otázek, konektivity, bezpečnosti, práva, odpovědnosti i ekonomické návratnosti. Pokles zájmu o cloud, uměle vytvářeného nadnárodními i některými lokálními dodavateli, byl pro mě jedním z výrazných trendů uplynulého roku. Co se týká termínů, tak bych rád upozornil na to, že má-li někdo jedno datové centrum, či jeden server, ještě neznamená, že provozuje cloud. To o sobě v Česku tvrdí kdekdo, ale pak stačí jedna prasklá trubka či jeden přetržený kabel a rázem máte po cloudu.

Čtěte také:
→ Dotkněte se efektivity
Když mobilní pracovníci volají svým kolegům do firmy, aby jim zjistili něco z informačního systému, není to ani moderní přístup, ani ideální stav. Stejně tak není možné předávání důležitých informací ústně nebo v e-mailech, se zpožděním či v nejhorším případě vůbec.
→ Vladimír Králíček z J.K.R.: Jeden z největších vynálezů lidstva je podvojné účetnictví
S Vladimírem Králíčkem se na stránkách CIO setkáváme již poněkolikáté, i tentokrát jsme se pochopitelně ptali na situaci a trendy v oblasti ERP a širší souvislosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?