Hlavní navigace

Lukáš Křovák z Microsoftu: Na aplikace pro Windows 8 je třeba nahlížet jinak

9. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Lukáš Křovák z Microsoftu nám odpověděl na otázky týkající se vývoje a distribuce aplikací pro Windows 8 a RT.

CIO BusinessWorld: Nedávná prezentace aplikací dostupných pro Windows 8 v rámci tamějšího obchodu s aplikacemi ukázala, že čeští vývojáři novou platformu začínají chápat a tvořit pro ni. Předvedené aplikace však měly zatím spíše charakter programátorských pokusů než vážně míněných komerčních aplikací. Kdy očekáváte, že začnou být dostupné aplikace v češtině s reálným byznysovým uplatněním?

Lukáš KřovákLukáš Křovák: Nové aplikace pro systém Windows se objevují na denní bázi. Je pravdou, že některé první verze aplikací lze označit za testovací. Je však zapotřebí se na nové Windows 8 aplikace dívat z jiného pohledu než na klasické desktopové aplikace. Nové aplikace mají spíše podobu mobilních aplikací, tzn. předpokladem je jednoduchá instalace, častější update aplikace a její případné odinstalování na 2 kliknutí myši.

Vše je podporováno distribučním modelem přes aplikační obchod, který se zároveň stará i o aktualizaci aplikací. Co se týká byznysového uplatnění, aplikace se budou objevovat v návaznosti na rozšíření operačního systému Windows 8 a Windows RT. V tuto chvíli je podle serveru Rankings.cz systém Windows 8 již šestým nejpoužívanějším systémem v ČR a lze očekávat, že se v relativně krátkém časovém období dostane mezi 4 nejpoužívanější systémy.

Nové aplikace budou také přibývat s nástupem zařízení s dotykovou obrazovkou, kde očekáváme významný nárůst počtu nových zařízení v první polovině roku 2013. Čistě byznysové aplikace se budou nejdříve objevovat u nadnárodních společností ve formě interních aplikací, dále lze očekávat rozšíření různých doplňků pro ERP a CRM systémy.

Tam existuje prostor pro lokální hráče, kteří mají rozšířené a unifikované systémy v segmentu malých a středních firem a organizací. Osobně očekávám, že se v průběhu roku dostupnost nových českých Windows 8 aplikací pro byznys výrazně zlepší.

Zdá se, že aplikace v aplikačním obchodě v rámci Windows 8 v dohledné době nebudou mít charakter skutečně robustních nástrojů. Řešení v podobě Windows 8, jež zvládají jak "klasické aplikace", tak i ty "nové" ve Windows Store, působí dojmem dočasnosti. Jak by měl podle vás vypadat finální stav a pomocí jakých kroků se k němu dopracujeme?

Na nové Windows aplikace je zapotřebí se dívat z několika pohledů. Zaprvé na jakém typu zařízení je bude uživatel používat. Jiný přístup je zapotřebí volit pro dotyková zařízení bez klávesnice a jiný k zařízením s klávesnicí. Druhý pohled je z pohledu účelu aplikace. Je primárně aplikace určena ke konzumaci obsahu nebo naopak k jeho vytváření a úpravě.

Tomu je nutné přizpůsobit ovládací prvky aplikace, navigaci a grafiku. Ukázkou může být například aplikace Microsoft Office OneNote, která existuje ve verzi jak pro desktop, tak pro nové uživatelské rozhraní více optimalizované pro dotykové ovládání. Vlastní podoba a vylepšení aplikací bude záviset také na hodnocení uživatelů. Ty nejen hodnotí jednotlivé aplikace, které jsou pak lépe umístěny v rámci Windows Store, ale také mohou přímo z aplikace odeslat komentář výrobci, na základě kterého pak může dojít k jejímu vylepšení.

Součástí Windows Store platformy je také reportovací nástroj, který informuje vlastníka aplikace o chybách a umožňuje mu je odstraňovat. K dispozici jsou také statistické a sociodemografické informace o instalaci aplikace. Finální stav pro aplikace je těžké definovat, ale vzhledem k možnosti provádět časté updaty aplikací a jednoduchému způsobu jejich distribuce lze očekávat rychlejší vývoj. Zajímavým aspektem je také geografický přesah.

Vývojář z České republiky může snadno oslovit uživatele na celém světě, bez nutnosti řešit distribuční model aplikace a výběr peněz. Potřebuje se teoreticky zaměřit pouze na kvalitu aplikace a nemusí věnovat tolik úsilí marketingu, o který se částečně postará Windows Store. Finální stav tak budou ve velké míře určovat sami uživatelé aplikací.

Jakou strategii Microsoft připravil proti ztrátě podílu na trhu v oblasti operačních systémů, když v budoucnu zřejmě přijde o svou doposud největší zbraň, a sice zpětnou kompatibilitu aplikací a s tím spojenou setrvačnost? Nerozplynou se tato "stará dobrá aktiva" ve výrazně konkurenčnějším a na platformě méně závislém cloudu?

příloha_ovladnete_sva_data

Distribuce aplikací, jejich podoba a nasazení se bude i nadále rychle vyvíjet. Microsoft si je této skutečnosti vědom a jedním z důvodů jsou i nové typy aplikací a jejich distribuce přes Windows Store a  Marketplace pro Windows Phone. Zároveň vzniká aplikační obchod pro Microsoft Office, který bude rozšiřovat funkcionalitu jednotlivých aplikací, jako je Word, Excel, PowerPoint a úložiště SharePoint.

Nově je také možné vyvíjet aplikace pro Windows v různých programovacích jazycích, včetně HTML a JavaScriptu. Tím se významně rozšiřuje vývojářská základna. Zároveň bude docházet i k určitému propojování obsahu na internetu a aplikacím určeným pro mobilní zařízení. Klasické desktopové aplikace nevymizí a i nadále platí jejich kompatibilita se systémem Windows. 

Byl pro vás článek přínosný?