Hlavní navigace

Společnosti Microsoft a Samsung se dohodly na smíru ve sporu o poplatky za využití patentů

12. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Společnosti Microsoft a Samsung Electronics urovnaly spor o placení licenčních poplatků za využití patentů, avšak podrobnosti dohody nezveřejnily. Samsung údajně hrozil, že nebude platit licenční poplatky, protože Microsoft porušil smlouvu akvizicí Nokie.

Společnost Microsoft loni zažalovala Samsung za porušení podmínek licenční smlouvy. Microsoft tvrdí, že operační systém Android od Googlu porušuje řadu jeho patentů a žádá výrobce zařízení s OS Android, aby s ním podepsali licenční smlouvy. Zatím tak učinily mimo jiné společnosti Samsung, HTC, ZTE, LG Electronics a Hon Hai.

Když Microsoft v září 2013 oznámil akvizici společnosti Nokia, Samsung prohlásil, že tím dojde k porušení některých ustanovení licenční smlouvy a nezaplatil licenční poplatky. Nakonec s měsíčním zpožděním zaplatil roční poplatek přesahující 1 miliardu USD, avšak odmítl zaplatit úroky z prodlení ve výši zhruba 7 milionů USD.

Microsoft ve své žalobě obvinil Samsung, že vyhrožoval zadržením plateb na další roky, i když původně souhlasil s placením licenčních poplatků Microsoftu po dobu sedmi let za užití patentovaných technologií v chytrých telefonech a tabletech s operačním systémem Android.

Samsung následně vyvolal arbitrážní řízení. Tento týden však došlo k průlomu a znesvářené společnosti vydaly společné prohlášení, v němž oznámily ukončení sporu jak před soudem, tak v arbitráži. Podrobnosti dohody však zatím tají.

Původní smlouvy mezi oběma společnostmi upravovaly také možné úhrady marketingových nákladů společnosti Samsung v souvislosti s vývojem chytrých telefonů a tabletů s operačním systémem Windows od Microsoftu.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Patentové spory Applu a Googlu skončily dohodou
Tyto spory se týkaly především smartphonů a táhly se již několik let. Google se do nich dostal po akvizici mobilní divize společnosti Motorola.
→ Manažeři Samsungu možná měli přístup k tajným informacím Applu
Právníci Samsungu možná poskytli svým klientům přístup k vysoce důvěrným informacím, jako jsou smlouvy Applu o licencování patentů s Nokií, Sharpem a Philipsem. Vyplývá to ze soudního dokumentu.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?