Hlavní navigace

T-mobile váhá se vstupem do aukce ČTÚ o nová pásma

20. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Dvojka na českém mobilním telekomunikačním trhu zvažuje situaci, jestli se zúčastní nadcházející aukce ČTÚ o nové frekvence. Tato aukce je přitom důležitým krokem pro vládní akční plán Digitální Česko.

Zatím si T-mobile vyžádal další měsíc na to, aby mohl prostudovat detailně podmínky pro novou aukci. Uvedl to generální ředitel firmy Milan Vašina. Podle něj se podmínky od první (neúspěšné) aukce podstatně změnily a favorizují případného čtvrtého operátora. Nová pravidla totiž část pásma pro nového čtvrtého operátora prakticky rezervují.

Vašina se obává, že některé frekvence by nebylo možné získat nebo jen za velmi vysokou cenu. A příliš vysoká cena za licence by mohla ohrozit výdělečnost využití nových frekvencí.

T-mobile je tak první ze stávající trojky velkých operátorů, který připustil, že se aukce o nové kmitočty nemusí vůbec účastnit. Možná i předjímá situaci, že stávající ceny mobilního volání a komunikace nebudou v Česku dále udržitelné. V posledních dnech se prudce snížila cena té nejvyšší kategorie volání (neomezený tarif), a k této cenové revoluci došlo u všech tří operátorů. I tak je ale cena neomezeného volání v ČR vyšší než leckde jinde v Evropě. Pokud by došlo k dalšímu propadu cen ud dalších tarifů, náklady na získání nových licencí by byly v hospodaření operátorů čím dál důležitější a mohly by je pro změnu posunout do červených čísel.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
Vládou schválená strategie Digitální Česko 2.0 přispěje k rozvoji rychlého internetu
ha-loo mobil: v ČR se etabluje další virtuální operátor

G+

Byl pro vás článek přínosný?