Hlavní navigace

Administrátoři si pochvalují nový typ virtuálních serverů: VDS

18. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Master Internet
Servery na půl cesty ke cloudu představuje jejich tvůrce, administrátor společnosti Master Internet Pavel Žák.

(Partnerský příspěvek)

Master představuje nové virtuální servery na pomezí VPS a cloudu, o co se jedná?

Přicházíme s úplně novým typem služby, kterou jsme nazvali jednoduše VDS (virtuální dedikované servery). Rozdíl od běžných virtuálních serverů (VPS) je v tom, že služba VDS je postavena na plné virtualizaci. Nejedná se tedy o virtualizaci pouze na úrovni operačního systému, jako tomu bývá u VPS.

Jaká je podle vás hlavní výhoda této novinky?

Hlavní předností za mě jako administrátora jsou určitě disky vyhrazené vždy jednomu konkrétnímu zákazníkovi. Velice zajímavá je konkrétně varianta s disky v kombinaci 2x 160 GB SSD a 2x 1 TB SATA. Zatím máme na službu velmi příznivé reakce – hlavně od administrátorů. A je pravda, že já bych v pozici zákazníka sáhl právě po VDS. Tímto způsobem VDS servery vlastně vznikly.

Pro koho jsou VDS servery vhodné?

VDS ocení hlavně zákazníci, kteří za nižší částku než u dedikovaného serveru získají výkonný virtuální stroj běžící na značkovém železe Dell R630 určeném pro služby s vysokou dostupností. Budou to tedy často zákazníci, kteří by si dříve pořídili právě menší fyzický stroj. Nyní ale mohou za velmi nízké náklady požívat výhody kvalitní služby, kterými jsou vysoká stabilita, hardware RAID Dell PERC s 1 GB cache, duální konektivita i napájení a monitoring.

Napadá vás nějaký ukázkový příklad řešení, které by mohlo běžet na službě VDS?

Určitě. Typickým takovým zástupcem může být zákazník, jehož legacy aplikace jako Sharepoint a další poběží v cloudu, a na VDS nasadí třeba právě teď hodně populární MongoDB či jiný typ databáze.

Virtuální dedikovaný server od Master Internet v kostce

  • Virtualizaci zajišťuje VMware
  • Zákazník získá root přístup
  • SSD i SATA varianta vyhrazených disků
  • Řešení běží na Dell R630
  • Vysoká stabilita i výkon
  • Výhodná cena

Jak probíhá zřízení a obsluha serveru?

Virtuální stroje dodáváme zákazníkům prakticky obratem s předinstalovaným software dle domluvy. Nejčastější a nejoblíbenější instalací je takzvaný LAMP, tedy Linux, Apache, MySQL a PHP. Následná správa je potom plně v rukou zákazníka, kterému spolu se serverem předáváme root heslo a přístup k virtuální konzoli.

 master internet

Cena za 5 jader CPU, 46 GB RAM a 2 disky dle preferencí startuje na příznivých 1900 Kč měsíčně.

Podporují VDS v podání Masteru i operační systém Windows?

Samozřejmě, dokonce si myslím, že budou u zákazníků běžících na Windows serverech velmi populární. A to právě díky hardware řadiči, který k Windows serverům tak jako tak vždy doporučujeme.

příloha_ovladnete_sva_data

Nabízí službu virtuálních dedikovaných serverů někdo z vaší konkurence?

Nevím o tom, v podstatě pokud jde o virtuální dedikovaný server, jedná se o unikátní službu v Česku. Na podobném principu funguje i veřejný cloud na OpenStacku, to je pravda. My ale pro VDS využíváme virtualizační platformu VMware ESXi.

Byl pro vás článek přínosný?