Hlavní navigace

AT&T koupí Time Warner za 85,4 miliardy USD

25. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Americký operátor AT&T oznámil, že za 85,4 miliardy USD koupí společnost Time Warner. Gigantický obchod reflektuje současný trend konsolidace komunikačních a mediálních společností.

Cílem kontraktu je zkombinovat obsah společnosti Time Warner, která má filmové studio a rozsáhlou knihovnu zábavy, s distribuční sítí mobilních služeb, připojení k internetu a TV firmy AT&T. Ta operuje nejen ve Spojených státech, ale i v Mexiku a Latinské Americe.

Celková částka bude vyplacena částečně v hotovosti, částečně v akciích, a akcionáři Time Warner obdrží dle podmínek smlouvy 107,50 dolaru za akcii. Tato částka bude rozdělena následovně: 53,75 USD v hotovosti a 53,75 USD v akciích AT&T.

Dokončení transakce je plánováno na konec roku 2017. Obchod podléhá podle AT&T ještě schválení akcionářů Time Warner a zhodnocení americkým ministerstvem spravedlnosti. Je možné, že do celého procesu vstoupí ještě Federální komunikační komise (FCC), neboť v rámci obchodu mohou být přeneseny do AT&T právě i licence FCC.

Jednou ze zatím největších akvizic AT&T je koupě DirecTV z července loňského roku. Tato služba se pod vedením operátora stala největším placeným televizním poskytovatelem ve Spojených státech.

Komunikační společnosti aktivně hledají nové tržní vertikály. Například Compcast koupil v roce 2011 od General Electric 51 procent NBC Universal, Verizon pak nakoupil pár mediálních webů a rozšířil svou online existenci o akvizici AOL. V červenci letošního roku pak oznámil plánovanou akvizici klíčových internetových služeb Yahoo za 4,8 miliardy USD (tuto částku chce kvůli nedávno zveřejněným skandálům Yahoo údajně o miliardu USD snížit).

AT&T razí premisu že „budoucností videa je mobilita a budoucností mobility video.“ Na základě toho bude podle svých slov prvním americkým mobilním poskytovatelem konkurujícím na národní úrovni s kabelovými společnostmi na poli kombinovaného mobilního připojení a videa.

Společnost má ve Spojených státech asi 315 milionů mobilních zákazníků.

příloha_ovladnete_sva_data

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump kontrakt kritizoval a tvrdí o něm, že jeho důsledkem bude „příliš velká koncentrace moci v rukou pár [lidí],“ a varoval, že jeho úřad by takový obchod neschválil.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?