Hlavní navigace

Google přestane podporovat prohlížeč Chrome ve Windows XP na konci tohoto roku

22. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Společnost Google oznámila ukončení podpory operačního systému Windows XP u svého internetového prohlížeče Chrome. Uživatelé se ale mohou těšit na aktualizace a záplaty ještě do konce tohoto roku.

Před rokem a půl společnost Google přislíbila podporu Windows XP nejméně do dubna 2015. Nyní její ředitel vývoje Mark Larson oznámil, že plná podpora prohlížeče Chrome na tomto značně zastaralém, avšak stále poměrně rozšířeném operačním systému, potrvá až do konce roku.

„Jsme si vědomi, že ne pro všechny je snadné přejít na novější systém,“ prohlásil Larson, když oznamoval datum ukončení podpory.  „Miliony lidí stále denně pracují na počítačích s Windows XP a my bychom pro ně chtěli zachovat možnost užívat internetový prohlížeč, který je aktuální a maximálně bezpečný i na operačním systému, který již jeho výrobce nepodporuje.“

Ale nyní Google zřejmě usoudil, že čeho je moc, toho je příliš. Microsoft přesně před rokem definitivně ukončil podporu operačního systému Windows XP, kdy pro něj vydal poslední bezpečnostní záplaty, s výjimkou jedné mimořádné opravy závažné chyby v prohlížeči Internet Explorer (IE).

příloha_ovladnete_sva_data

Poté bezpečnostní experti apelovali na uživatele, aby namísto IE začali používat jiné prohlížeče. Přechod z IE na Chrome, Mozilla Firefox nebo Opera měl být jedním ze způsobů, jak minimalizovat – i když ne eliminovat  - bezpečnostní rizika. Společnosti Mozilla a Opera data případného ukončení podpory svých prohlížečů na Windows XP zatím neoznámily.

Podle údajů společnosti Net Applications,která se zabývá internetovými statistikami, běžel ještě v březnu systém XP na zhruba 18,5% všech počítačů s Windows, tedy o něco více než polovina oproti říjnu 2013, kdy Mark Larson oznámil plánované ukončení podpory tohoto systému.

Byl pro vás článek přínosný?