Hlavní navigace

Google zavádí do Gmailu funkci „vzít zpět“ odeslanou zprávu

26. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © lichtmeister - Fotolia.com
Funkce „vzít zpět odeslanou zprávu“ je k dispozici v Gmail Labs jako experimentální už šest let. Nyní se stává standardní součástí e-mailové služby Google.

Jedna z velmi žádaných funkcí Gmailu, která dosud měla status experimentální, je nyní k dispozici všem uživatelům již v základním nastavení – stažení odeslané zprávy. Spočívá v tom, že po odeslání zprávy má uživatel stanovený počet sekund na to, aby vzal zpět právě odeslanou zprávu. Její povýšení mezi standardní funkce Gmailu přichází necelý měsíc poté, co se objevila také v Inboxu.

Užitečnost této funkce chápe každý, kdo někdy omylem odeslal rozepsanou zprávu, zapomněl připojit důležitou přílohu nebo do zprávy vložil nemístné emoce. Tedy nejspíš každý. Dříve jsme se museli se svými chybami a jejich důsledky nějak vyrovnat, nyní máme šanci na nápravu.

příloha_ovladnete_sva_data

V roce 2009, když se v Gmailu funkce zrušení odeslání poprvé objevila jako experimentální, uživatel měl pouhých 5 sekund na rozmyšlenou. Nyní si uživatelé mohou zvolit prodlevu 5, 10, 20 nebo 30 sekund pod kliknutí na tlačítko Odeslat.

Funkce má však i svá omezení. Jakmile odešlete zprávu, volba Vzít zpět se objeví v horní části stránky Gmailu, na které se právě nacházíte – Doručená pošta, Koncepty, Odeslaná pošta. Avšak  když tuto stránku opustíte, volba zmizí, i když ještě neuplynul stanovený limit. To znamená, že pokud počítáte s tím, že budete tuto funkci využívat, na nic neklikejte, dokud si nejste odesláním jisti.

Byl pro vás článek přínosný?