Hlavní navigace

Nejúspěšnější webové prohlížeče: Microsoft Edge jde ke dnu

6. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Prohlížeč Edge od Microsoftu v říjnu spadl doposud nejrychlejším tempem, zatímco podíl Google Chrome se přiblížil 60 procentům.

Podle americké analytické firmy Net Applications spadl uživatelský podíl Edge bez ohledu na operační systém o šest desetin procentního bodu a říjen tak zakončil se 4,6 %. Šlo o největší pád Edge všech dob, který prohlížeč dostal na úroveň dubna 2016.

Ještě výraznější je propad Edge u uživatelů Windows 10 (Edge je výchozím prohlížečem desítek; a zároveň jej na jiném systému ani nespustíte). Ze všech uživatelů Windows 10 jich Edge používalo jen 15,7 %, což je rekordně nízké číslo. Není to tak dávno (konkrétně to bylo v březnu), co podíl Edge na Windows 10 činil okolo 22 %.

Podíl Edge na Windows 10, který při debutu operačního systému začínal na 36 %, od té doby neustále padá. Rok 2015 uzavřel na 28 % a rok 2016 na 22 %.

Jestliže by každý uživatel Windows 10 u Edge zůstal, pak by podíl tohoto prohlížeče mezi všemi uživateli činil 29,3 %, což je více než šestinásobek aktuálního čísla. Trendem však naopak je, že čím více počítačů na Windows 10, tím hůře je na tom Edge.

Zajímavý je však nárůst podílu Internet Exploreru, který propad Edge více než vykompenzoval. Kombinovaný podíl obou dosáhl 19,7 % s růstem o tři desetiny procentního bodu. Tento nárůst byl prvním pozitivním výsledkem prohlížečů od Microsoftu od prosince 2014.

příloha_ovladnete_sva_data

Naopak Apple Safari klesal o 0,7 procentního bodu na 4,4 %. Mozilla Firefox si přidala tři desetiny a Google Chrome dvě desetiny procentního bodu s nárůstem na 13,1, respektive 59,8 %. Pro Firefox jde o nejvyšší podíl za poslední tři roky. Chromu se pak těsně nepodařilo dosáhnout hranice 60 %, což by však podle analytiků mohl zvládnout do konce roku, byť těsně.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?