Hlavní navigace

Nová generace protokolu HTTP přinese rychlejší a bezpečnější prohlížení internetu

6. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Jeden ze základních kamenů internetu, protokol HTTP, bude po 16 letech nahrazen. Práce na HTTP/2 je dokončena a specifikaci nyní čeká závěrečná revize, než bude zveřejněna a nový standard vstoupí v platnost. Přinést by měl především rychlejší odezvu internetových prohlížečů pro uživatele a snížit zátěž internetových serverů.

Oznámení o dokončení nového standardu přichází jen několik dní poté, kdy společnost Google oznámila, že ve svém prohlížeči Chrome ukončí podporu SPDY právě ve prospěch HTTP/2. SPDY z Chrome zcela zmizí až na začátku roku 2016, avšak podpory HTTP/2 se uživatelé dočkají již během několika týdnů.

Protokol HTTP je jedním ze základních stavebních kamenů internetu a jakékoli změny mají rozsáhlý dopad. HTTP/2 slibuje zrychlení a zefektivnění na straně serverů i klientů, ale bude nějakou dobu trvat, než se plně rozšíří a budou vyřešeny případné problémy a nedostatky.

Hlavní změnou, kterou HTTP/2 přináší, je nová funkce zvaná multiplexování, která spolu s kompresí hlaviček umožňuje zasílání více požadavků na webové servery zároveň. HTTP/2 také snižuje počet spojení mezi serverem a klientem a umožňuje serverům tlačit obsah přímo do prohlížeče. To je důležité z hlediska urychlení načítání stránek. Webová stránka může například zaslat prohlížeči kaskádové styly (CSS) než o ně požádá – což je logický krok, protože prohlížeč potřebuje CSS, aby věděl, jak má být stránka rozložená.

příloha_ovladnete_sva_data

Jedna věc, která v novém HTTP/2 chybí, je povinné šifrování SSL/TLS (HTTPS). Bylo sice v původním plánu z konce roku 2013, ale z konečné specifikace bylo vypuštěno. Nicméně HTTP/2 implementaci TLS usnadňuje, protože eliminuje snížení rychlosti, ke kterému u serverů dnes dochází při užití HTTPS.

TLS však nakonec může být u HTTP/2 stránek svým způsobem povinné. Vývojáři prohlížečů Chrome a Firefox se dali slyšet, že HTTP/2 umožní pouze přes TLS. To znamená, že tvůrci stránek nebudou moci bez šifrování nový standard u dvou nejoblíbenějších prohlížečů použít.

Byl pro vás článek přínosný?