Hlavní navigace

Pomalé načítání videa způsobuje stres jako při sledování hororu

25. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Focus Pocus LTD - Fotolia.com
Průzkum ukázal, že při práci pod časovým tlakem vede zastavování a přerušování přehrávání videa ke zvyšování hladiny stresu. Hladké a nepřerušené přehrávání videa je naopak provázené pozitivními emocemi a přispívá ke zlepšení reputace značky mobilních operátorů.

Ve speciálním vydání studie Ericsson Mobility Report se švédská společnost zaměřila na to, jaký má kvalita mobilního připojení dopad na uživatele smartphonů a jejich vnímání mobilních operátorů či poskytovatelů digitálního obsahu.

V průběhu testování byly měřeny emoční odezvy na různé situace při práci se smartphony. K měření byly použity technologie jako bezdrátový elektroencefalograf, měřiče tepové frekvence a oční aktivity. Společnost Ericsson zkoumala například delší načítání webových stránek i videí, přičemž testovaní uživatelé byli vystaveni časovému tlaku. Způsobilo jim to zrychlení tepové frekvence o 38 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Při sledování videa každá delší pauza v načítání obsahu způsobí dramatický nárůst hladiny stresu. Šestisekundové načítání videa zvýšilo uživatelům hladinu stresu o třetinu. Tento stres se dá porovnat se stresem při testu z matematiky nebo sledování hororu o samotě.

Jeden z nejdůležitějších parametrů, který operátoři sledují, je Net Promoter Score (NPS), který hodnotí loajalitu zákazníků vůči operátorům. Studie potvrdila, že NPS výrazně vzroste, nedochází-li k žádným komplikacím či zpoždění v souvislosti s používáním smartphonů v mobilní síti. V případě problematického připojení nebo zdlouhavého načítání obsahu se index NPS operátora naopak propadne. Pokles indexu přichází už při menších problémech a zpravidla vede k odchodu uživatele ke konkurenci, která tyto problémy nemá.

Další klíčová zjištění:

  • Druhým největším motorem datového provozu hned po videu jsou sociální sítě. V průběhu příštích šesti let celkový provoz v rámci sociálních sítí poroste 12x rychleji než v uplynulých šesti letech.
  • V posledním čtvrtletí roku 2015 přibylo ve světě 68 milionů nových mobilních připojení. Z toho nejvíce v Indii (21 milionů), dále v Číně (6 milionů), USA (5 milionů), Barmě (5 milionů) a Nigérii (3 miliony).
  • Celkový počet mobilních připojení v Q4 2015 dosáhnul zhruba 7,3 miliardy. To znamená, že ve světě je nyní zhruba stejný počet mobilů jako lidí.
  • Globální mobilní datový provoz narostl za poslední rok o 65 %.
  • Na světě dnes existuje miliarda LTE připojení, přičemž v posledním kvartále roku 2015 přibylo 160 milionů nových.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku