Hlavní navigace

Seznam.cz představil vlastní webový prohlížeč, má být rychlý a jednoduchý

16. 12. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: seznam.cz
Seznam označuje svůj nový prohlížeč jako rychlý, bezpečný a bez zbytečných kudrlinek. Je postaven na aplikačním rozhraní node-webkit a používá vykreslovací jádro Blink. Stojí tedy oběma nohama na technologiích open source.

Seznam.cz před rokem představil jednoduchý prohlížeč pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Aplikaci s názvem Seznam.cz si stáhl necelý milion uživatelů.

Nyní jde dál. První český prohlížeč je především navržený jako rychlá a bezpečná cesta ke všem službám společnosti Seznam.cz. Je to pravděpodobně odpověď na Chrome od Googlu, který ve svém uživatelském rozhraní také obsahuje řadu „zkratek“, vedoucích k využívání dalších služeb Googlu. Nový prohlížeč je postaven na aplikačním rozhraní node-webkit a používá vykreslovací jádro Blink, je tedy blízký příbuzný Chromu. (Z konkurečních řešení vzpomeňme Trident, který je v produktech Microsoftu, a Gecko, který pohání Mozillu.)

„V jednoduchosti je síla a v případě internetových řešení to platí více než kde jinde. Chceme lidem nabídnout možnost nainstalovat si ‚esko‘ i do svého počítače. Kdykoliv se tak dostanou na naše služby, které důvěrně znají. Prim pro nás kromě jednoduchosti hraje i on-line bezpečí. A protože víme, že hodně rizik číhá na běžné uživatele právě v podobě instalace doplňků, úplně jsme možnost jejich přidávání odstranili. Díky tomu nemusí mít lidé strach z jakéhokoliv nevítaného hosta a zároveň tím zaručíme rychlost celého systému,“ řekl Lukáš Kovač, produktový manažer, který má Seznam.cz prohlížeč na starosti. Rychlosti systému je kromě již zmíněného zákazu přidávání doplňků třetích stran docíleno technologiemi, na nichž Seznam.cz prohlížeč běží.

„Celý prohlížeč jsme chtěli udělat maximálně jednoduchý a efektivní. Veškeré možnosti nastavení jsme osekali na pouhých osm bodů včetně změny primárního vyhledávače. Maximální prostor jsme věnovali celkovému prožitku při prohlížení stránek, protože o tom podle nás prohlížeč je. O prohlížení. Seznam.cz prohlížeč je tak nejrychlejší cestou ke službám od Seznamu a uživatelé si mohou v plné kvalitě užít nejen veškeré naše služby, ale i prohlížení videí na YouTube či chatování s přáteli na Facebooku,“ doplnil Lukáš Kovač.

Jestli se s jednoduchostí trefili tvůrci do černého, na to odpovědí sami uživatelé, kteří novému softwaru vystaví vysvědčení v podobě jeho užívání či neužívání. Pak se ukáže, zda se rychlost a jednoduchost osvědčí, nebo zda je to jen eufemistické označení pro nedostatek pokročilých funkcí.

Zatím je k dispozici prvotní verze pro Windows, Mac a Android, verze pro iOS právě prochází schválením na App Storu. Verze pro Linux (snad zatím) k dispozci není, i když to pravděpodobně nemá technologickou příčinu - Blink i node-webkit jsou pro platformu Linux k dispozci.

Čtěte také:
→ Blink: Google inovuje jádro svého prohlížeče Chrome
Google již není spokojen s funkčností vykreslovacího jádra WebKit, a tak zahájil práce na jeho úpravách. Vznikl tak nový projekt Blink.
→ Seznam.cz kupuje podíly v Kupi.cz a TopGis
Největší český portál se po několikaměsíční obchodní spolupráci se srovnávacím serverem Kupi.cz rozhodl odkoupit 51 procent provozující firmy. Vedle toho se Seznam.cz stává majitelem 30procentního podílu ve společnosti TopGis, která sbírá a obchoduje s geodetickými daty.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?