Hlavní navigace

Aféra pokračuje aneb Jak NSA k datům Googlu a Yahoo přišel

31. 10. 2013

Sdílet

NSA přitom obešel zákon, který pro takový případ odposlechu komunikace požaduje soudní povolení. V rámci projektu MUSCULAR získal totiž data z komunikace mezi datovými centry v USA a zahraničí, a to technicky mimo území Spojených států. Agentura tak získala přístup k velkému množství účtů, z nichž ale velká část patří i občanům USA.

Podle  zprávy v deníku Washington Post tak zpravodajci získali velké množství metadat o probíhající komunikaci, včetně e-mailových adres a časových údajů, a také v mnoha případech i obsah, včentě audio- a videosouborů. Dat je tolik, že ani nemohou být archivována trvale. Jen za období 30 dnů je to 181 milionů záznamů. Pokračuje tak aféra, která začala provalením detailů o programu PRISM.

Projekt MUSCULAR probíhá ve spolupráci s britskou agenturou GCHQ. Díky je údajně možné, aby obě bezpečnostní organizace četly kompletní komunikaci, která probíhá po optických vláknech mezi datovými centry Googlu i Yahoo. Čtení dat zřejmě probíhá ve spolupráci s některým telekomunikačním operátorem. Jeho jméno ani geografické místo, kde k únikům informací fyzicky dochází, nebylo zveřejněno.

Podle prohlášení šéfa právního oddělení Googlu Davida Drummonda firma ke svým zařízením přístup vládním agenturám sama neposkytuje. Připustil však, že Google si je vědom možnosti, že by k takovému úniku informaci mohlo dojít, a proto se snaží stále větší objem komunikace šifrovat. Podle něj situace, kdy vládní agentura může číst komunikaci ze soukromých datových linek, volá po urgentní reformě.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Kdo bude mít největší datacentrum na světě? [NSA]
→ Americké a britské agentury prolomily šifrování SSL i HTTPS
→ Špiclování NSA vyhání zákazníky z Ameriky

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?