Hlavní navigace

Apple plánuje ukládat otisky prstů do cloudu

21. 1. 2015

Sdílet

Za všechny názory bezpečnostník analytiků citujme Davida Emma ze společnosti Kaspersky Lab: „Ukládáním otisků prstů v cloudu by Apple mohl rychle ověřit něčí identitu zřejmě hlavně pro účely plateb. Můj otisk prstů naskenovaný v reálném čase by byl porovnán s tím, který by byl uložen u Apple. Umožnilo by to Applu vedle Apple Pay získat další způsob, jak z iPhonů udělat platební nástroj. Na první pohled se zdá, že to nepředstavuje větší riziko než ukládání hashů hesel na stránkách poskytovatele (ačkoli bohužel někteří z nich hesla ukládají jako prostý text). Nicméně je tu jeden podstatný rozdíl. Pokud mé heslo unikne, můžu vytvořit nové. Bohužel ale nemůžu změnit svá biometrická data. Pokud tedy tato data nejsou bezpečně uložena - a nic jako 100% ochrana neexistuje -, riziko může být mnohem větší, než krádež hesla. Představuje to podobnou situaci, jako mít jediné heslo na všechno, ale bez možnosti to změnit, dodává David Emm.

No možná nakonec by nějaká změna biometrického údaje možná byla, palců je více, ale autentifikace pomocí otisku palce u nohy by přece jen nemusela být moc praktická.

Čtěte také:
→ Hackeři prolomili snímač otisku prstu Touch ID na iPhonu
Apple sliboval vyšší zabezpečení svého smartphonu, němečtí hackeři obelstili čtečku otisku prstů tou nejstarší metodou.
→ Samsung chystá skenování oční duhovky pro zabezpečení mobilních zařízení
Biometrická data pro zabezpečení hardwaru se stávají stále přístupnější a pronikají i do lacinějších zařízení. Samsung se zaměřil na oko.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?