Hlavní navigace

Benefice ArtForum a ICZ vynesla 629.000 korun

30. 3. 2017

Sdílet

Takřka třetinu, 200.000 Kč, získal ještě v rámci slavnostního večera projekt Můj nový život, který pomáhá v návratu onkologicky léčených dětí do života. Zbývající část bude fondem dále během roku průběžně rozdělována na podporu charitativní činnosti a obecně prospěšných cílů. Devatenáctý ročník benefičního večera společností ICZ a virtuální galerie ArtForum přinesl tradiční aukci 30 uměleckých děl od předních českých výtvarníků - malířů, grafiků, fotografů, sklářů či sochařů. Jeho cílem bylo opětovně získat prostředky na pomoc potřebným z oblasti zdravotnictví, sociální péče a dalších.

Za nejvyšší částku, 60.000 korun, byla vydražena kresba tuší "Gepard" od Ladislava Kuklíka. Na druhém místě skončila s částkou 40.000 korun skleněná broušená plastika "Střelec a královna" z cyklu Šachovnice od Vlastislava Janáčka. Ta se zároveň stala rekordmanem v překonání vyvolávací ceny – dosažená částka ji převýšila takřka dvanáctkrát. Třetí místo pak shodně obsadily litografie "Poustevník vyrušený ze svého rozjímání" od Adolfa Borna a tavená plastika "Kontakt prostorů" od Jana Exnara, které dražitelé získali za 38.000 korun.

Celý výtěžek aukce ve výši 629.000 korun byl věnován do Nadačního fondu ICZ. První pomoc potřebným z nově vybraných prostředků hned v rámci slavnostního večera předal duchovní otec ArtFora Zdenek Jirkovec prostřednictvím symbolického šeku autorce projektu Můj nový život, dětské onkoložce MUDr. Lucii Hrdličkové. „Jsem rád, že i v letošním roce se naši přátelé, partneři a další hosté sešli v tak hojném počtu na naší tradiční benefiční aukci a pomohli nám tak navýšit částku, kterou jsme vybrali v rámci dosavadních devatenácti ročníků, na 12.448.400 korun. Stejně jako v minulosti budou veškeré finanční prostředky věnovány na pomoc potřebným, letos poprvé prostřednictvím nově vzniklého zastřešujícího Nadačního fondu ICZ,“ říká Bohuslav Cempírek, generální ředitel společnosti ICZ. „Kromě podpory charitativní činnosti a obecně prospěšných cílů, jako jsou pomoc zdravotně postiženým osobám a zvláště dětem, budou směřovány i na rozvoj kultury, vědy a vzdělávání,“ dodal.

Součástí slavnostního večera bylo též hudební vystoupení klavíristy Martina Plase a vylosování výherců benefiční tomboly, do níž přispěla sklárna AJETO třemi skleněnými objekty. Aukci licitoval prezident Asociace starožitníků Jan Neumann, večerem provázel moderátor Jan Čenský.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality