Hlavní navigace

Ceny počítačů rostou kvůli nedostatku komponent

22. 2. 2017

Sdílet

Ceny osobních počítačů dosáhly maxima od roku 2011, od kdy se datuje začátek postupného poklesu trhu. Aktuální zdražování počítačů způsobuje především nedostatek a rostoucí ceny pamětí DRAM, SSD disků, baterií a LCD panelů. Výrobci nakupují tyto komponenty dráže a musí zvyšovat ceny sestav.

Podle analytiků ale výrobci zvyšují ceny i proto, že se snaží zvýšit zisky na upadajícím trhu počítačů. Vedle poklesu počtu zákazníků se mění i profil kupujících. Vášniví hráči a příslušníci generace tzv. millenials jsou ochotni za počítač utratit více peněz.

To se projevuje změnou struktury nabídky notebooků, desktopů a počítačů typu 2 v 1, kdy se výrobci zaměřují na dražší produkty, u nichž dosahují vyšších marží.

Levné počítače však podle analytiků zatím z trhu nezmizí, i když tento segment neroste a není pro výrobce příliš atraktivní. Základní konfigurace jsou cenově dostupné, ale výrobci omezují možnosti přizpůsobení parametrů – výměnu nebo doplnění některých komponent umožňují pouze v určitých kombinacích s jinými prvky.

Co se týče cen, Intel v roce 2016 zdražil své procesory o 7 %. Ceny pamětí DRAM rostou kvůli převisu poptávky, kterou výroba nestačí uspokojit – v posledním čtvrtletí loňského roku ceny stouply o 30 % oproti předchozímu čtvrtletí a analytická společnost TrendForce předpovídá další nárůst o 40 % v prvním čtvrtletí letošního roku. Ceny SSD disků, které postupně v počítačích nahrazují plotnové disky, roste nepřetržitě již několik měsíců, rovněž kvůli převisu poptávky.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality