Hlavní navigace

CERN upgraduje Wi-Fi infrastrukturu ve svém sídle

26. 5. 2017

Sdílet

Přímo na místě se každý den nachází více než 12 000 zaměstnanců, hostujících vědců a externích pracovníků, podporujících projekty, jako je velký hadronový urychlovač. Ti používají přibližně 20 000 mobilních zařízení, které vyžadují spolehlivé připojení k WiFi.

CERN se v minulosti potýkal s problémy se svými nezávislými bezdrátovými přístupovými body a v roce 2015 se tedy rozhodl pro upgrade svojí sítě.

„[Cílem je] umožnit bezproblémový pohyb v budovách v celém areálu a přimět lidi v kancelářích, aby se vzdali svých kabelových připojení a byli spokojeni s Wi-Fi, "říká doktor Tony Cass, který vede oddělení informačních technologií CERNu.

„Wi-fi infrastrukturu máme již 15 let,“ řekl Cass minulý týden na akci Aruba Atmosphere v Paříži. „Ale proto, že jsme začali brzy, jsou to všechno nezávislé přístupové body; nemáme roaming, nemáme síť pro hosty (…).“

Požadavky na Wi-Fi systémy CERNu v posledních letech vzrostly. Například spuštění přístupové sítě eduroam pro hostující vědce vedlo k nárůstu počtu připojených zařízení.

„Když jsme spustili eduroam, počet Wi-Fi zařízení se téměř zdvojnásobil,“ říká Cass. „Předtím to pro lidi bylo nepříjemné, protože pro použití naší sítě museli zaregistrovat svou MAC adresu. Registrovali si jedno zařízení, ale na eduroam měli připojená všechna. Takže když jsme spustili eduroam, všechny ty smartphony a tablety se najednou připojili do naší sítě, samozřejmě plus zařízení, která si lidé předtím registrovali. Takže máme pořád desítky tisíc mobilních zařízení, tabletů, PC, Macbooků.“

Další problém spočívá v tom, že ačkoliv jsou dosavadní Wi-Fi systémy vhodné pro určité lokace – jako jednotlivé kancelářské prostory – při přesunu mezi budovami rychlost připojení často padá.

Zatímco se ti, kteří používají webové aplikace, mohou snadno připojit znovu, způsobovalo to problémy vědcům, kteří používají aplikace, jež potřebují udržovat stálé připojení. „Nevěděli jste, kde je hranice mezi tím, kde se můžete pohybovat, a kde už ne – to bylo frustrující, protože někdy to fungovalo a někdy ne.“

Asi 40 procent areálu bude upgradováno na přístupové body a kontroléry Aruba (jež zvítězily ve výběrovém řízení) ještě v letošním roce, v roce 2018 pak bude propojení asi 5 tisíc přístupových bodů dokončeno.

Zdroj: CIO.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?