Hlavní navigace

Cisco kvůli byznysu údajně obchází sankce proti Rusku

3. 6. 2015

Sdílet

Podle investigativního článku zveřejněného na serveru Buzzfeed společnost Cisco vědomě prodala vybavení prostřednictvím společností nastrčených ruskou vládou a vojenskými institucemi v rozporu se sankcemi, které na Rusko uvalily USA. Cisco popírá jakékoli pochybení a povědomí o komplotu zorganizovaném svojí ruskou pobočkou. Názvy údajných falešných zákazníků prý byla uvedena chybně.

Místní pobočka společnosti Cisco v Rusku se údajně se dostala do hledáčku i kvůli možnému porušení amerického zákona o korupčních praktikách v zahraničí.

Buzzfeed na základě interních dokumentů a svědectví od zaměstnanců píše, že společnost Cisco pozměnila záznamy o prodejích a zakázkách a uvedla u nich falešná jména zákazníků, aby mohla pokračovat v prodeji techniky ruským obranným a bezpečnostním silám. Ciscu se podařilo prodat zařízení ruské agentuře FSB, která je nástupcem nechvalně proslulé tajné služby KGB, zamaskované jako prodej Ruské průmyslové a obchodní komoře.

Obchodní komora byla využita jako zástěrka pro prodej zakázaným vládním organizacím, avšak komora tvrdí, že nikdy nenakoupila nic jiného než kancelářské vybavení pro svoji vlastní potřebu.

Buzfeed tvrdí, že podle interních záznamů Cisco přijalo nejméně sedm objednávek v průběhu šesti měsíců a prodalo komoře vybavení jako routery, přepínače a servery v hodnotě přes půl milionu dolarů.

V jiných případech údajně zaměstnanci společnosti Cisco zaměnili v dokumentech ruské ministerstvo obrany nebo Ruskou vesmírnou agenturu za názvy firem, aby zakryly totožnost skutečného kupce.

Zdroj: IDG News Service

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?